Gemeente Zwolle

Zwolle doet het goed in milieu-opzicht

In 2003 heeft de gemeente Zwolle verschillende resultaten behaald op het gebied van duurzaamheid en milieu. Deze resultaten staan verwoord in het milieujaarverslag 2003 dat in september aan de raad wordt gepresenteerd. Tegelijkertijd krijgt ook de milieu-inspecteur van VROM het jaarverslag toegestuurd.

Concrete resultaten in 2003:
Voor de sanering van het diepe grondwater onder het NS emplacement is een overeenkomst gesloten tussen de gemeente, Vitens en SBNS over de aanpak, verantwoordelijkheden en financiering van de sanering. Het gemeentelijk afvalstoffenplan is erop gericht dat Zwollenaren hun afval gaan beperken en zoveel mogelijk scheiden. Zwolle behaalde een scheidingspercentage van 61%, beduidend hoger dan de landelijke norm van 53%. De totale hoeveelheid afval is gedaald van 60.000 ton per jaar naar 59.000 ton per jaar.
Het college van B&W heeft een plan vastgesteld om te komen tot een beleid- en uitvoeringsprogramma voor externe veiligheid. Hierin wordt omschreven hoe de risico´s van transport van gevaarlijke stoffen kunnen worden teruggebracht.
Van de 1250 te isoleren woningen in verband met geluidsoverlast door de A28 zijn er nu 338 geïsoleerd. Dit ligt ruim boven het streefaantal van 220.
In Stadshagen, plan de Rietkraag, zijn met behulp van rijkssubsidies bij 76 woningen zonneboilers geplaatst.

Het uitgeven van een milieujaarverslag is een wettelijke verplichting. Gemeentes bieden het verslag aan aan de inspecteur van milieu van het ministerie van VROM. Het verslag is een verantwoording naar de burgers en naar de milieu-inspecteur. Belangstellenden kunnen het opvragen via deze website of inzien bij het infocentrum op de begane grond van het stadshuis.


---