Gemeente Hoorn


Fun Run en Westfriesland on Wheels

Ondertekening overeenkomst Bangert en Oosterpolder gemeente Hoorn en Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn

Persbericht d.d.: 23 augustus 2004

Op woensdag 25 augustus wordt een overeenkomst getekend tussen de gemeente Hoorn en de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn over de ontwikkeling en realisatie van woningen in de Bangert en Oosterpolder. In deze zogenaamde raamovereenkomst zijn de rechten en plichten van de partijen voor wat betreft de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk opgenomen.

Overeenkomst
De Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn, een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling BV, Heddes Vastgoed BV, Intermaris Woondiensten, Pré-Bo-West BV, Projectontwikkelingsmij. De Peyler BV, Vos Hoorn BV en Zeeman Vastgoed BV, heeft vanwege aan de gemeente verkochte gronden het recht om een groot deel van het gebied, exclusief het centrumgebied, te bebouwen. Nadat in oktober 2002 de uitgangspunten voor de raamovereenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelingsmaatschappij zijn vastgesteld, wordt op 25 augustus de overeenkomst getekend door wethouder mr. F.H. Hansen en de directeuren van Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn, de heren R. Willems, P. Langenberg en J. Feijtel.

Afspraken
De gemeente zorgt voor de aanleg van de wegen, waterwegen en groenvoorzieningen en levert de bouw- en woonrijpe grond tegen vooraf overeengekomen voorwaarden. De Ontwikkelingmaatschappij Hoorn neemt vervolgens bouwrijpe grond af en bouwt hierop de afgesproken woningcategorieën. De beeldkwaliteit en architectonische vormgeving van de woningen in Bangert en Oosterpolder wordt in overleg met de projectontwikkelaars door de gemeente vastgesteld. De bouwkundige kwaliteit van de woningen wordt primair door de projectontwikkelaar(s) bepaald. Voor het gehele gebied is een welstandsprevisor aangesteld. Deze adviseert de gemeente, namens de Welstandscommissie, over de beeldkwaliteit.
Voor kunst in Bangert en Oosterpolder is bij de gemeente een kunstenaar aangesteld. Voor het verhogen van de kwaliteit op het grensvlak tussen privé en openbare ruimte wordt een werkgroep opgericht, waarin vertegenwoordigers van de gemeente en de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn zitten.

Woningen
Na jarenlange voorbereiding is nu het moment aangebroken dat daadwerkelijk met de verkoop en de bouw kan worden begonnen. Het streven is gericht op de realisatie van ongeveer 3.480 woningen, waarvan 660 goedkope koopwoningen in de prijsklasse tot EUR 135.500 (peildatum 2004), 330 goedkope huurwoningen en 990 middeldure koopwoningen in de prijsklasse tussen EUR 135.500 en EUR 169.700. Tevens zullen 840 twee-ondereenkapwoningen en 215 vrijstaande koopwoningen worden gebouwd en 265 vrije kavels worden uitgegeven. Het is de bedoeling om in het centrumgebied ca.180 koopappartementen te realiseren in de prijsklasse goedkoop, middelduur en duur. De eerste woningen gaan op 28 augustus a.s. in verkoop.

Serviceloket
Nu de overeenkomst getekend gaat worden op 25 augustus, zal naar verwachting de eerste paal van de eerste woning in Bangert en Oosterpolder in november 2004 worden geslagen. Op 11 september wordt het Serviceloket Bangert en Oosterpolder, het informatiecentrum voor ontwikkelingen in de nieuwe woonwijk, officieel geopend. Het Serviceloket bevindt zich aan de Dorpsstraat 290.
---