Gemeente Hilversum


Vaststelling Onderwijsnota Hilversum

In de Onderwijsnota Hilversum is aangegeven hoe de gemeente Hilversum in de komende jaren invulling wil en kan geven aan haar bestuurlijke verantwoordelijkheid voor onderwijs. Vandaag stemde het college van burgemeester en wethouders in met de eindrapportage van de inspraak op de concept nota.

Meer dan goede bedoelingen
De onderwijsnota was voor inspraak voorgelegd aan organisaties die direct of indirect bij het onderwijs zijn betrokken. Ook is de nota besproken in onder meer het Lokaal Onderwijs Overleg en de stuurgroep gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. Uit de eindrapportage over de inspraak blijkt dat over het algemeen positief op de nota is gereageerd en dat er geen belangrijke inhoudelijke bezwaren tegen de nota of tegengestelde opvattingen erover naar voren zijn gebracht. Wel is aangegeven dat de nota geen opsomming van goede bedoelingen moet blijven. Daarom wordt nauwgezet op de uitvoering van de nota toegezien.

Duidelijke taakafbakening
De gemeente Hilversum gaat zich vooral beperken tot haar (wettelijke) kerntaken, zoals onderwijshuisvesting en uitvoering van de leerplichtwet. Hierdoor komt de beleidsverantwoordelijkheid voor onderwijs meer bij de schoolbesturen te liggen, maar zal de gemeente vanuit haar bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid blijven meewerken aan een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van jongeren. Dit gebeurt onder meer door toe te zien op het aanbod aan taalonderwijs en op een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Bij de vaststelling van de onderwijsnota is rekening gehouden met het gemeentelijk Perspectief voor de Toekomst en de beleidsvoornemens van het huidige kabinet op het gebied van het Nederlandse onderwijsbestel.

De Onderwijsnota Hilversum wordt om advies op 21 september 2004 aan de commissie Welzijn aangeboden. Op 6 oktober vindt definitieve besluitvorming door de gemeenteraad plaats.

Datum bericht: 24 augustus 2004