Ingezonden persbericht


Actie Greenpeace tegen derde boomkorvisser op Doggersbank

Greenpeace probeert vanmorgen een vissersschip te verhinderen door te gaan met vissen op het door Greenpeace voorgestelde zeereservaat de Doggersbank. Drie actievoerders hebben een grote plastic boei, waar ze zelf bovenop zitten, vastgemaakt aan het net van een Engels schip met Nederlandse eigenaar. Greenpeace voert al drie weken actie tegen verschillende schepen, die op een destructieve manier vissen op de ecologisch waardevolle Doggersbank.

Dit schip, de Friendship, vist met zware sleepnetten op schol en tong. De kettingen van deze netten beschadigen het leven op de zeebodem. Tachtig procent van de vangst van boomkorvissers bestaat uit jonge en te kleine vis en andere diersoorten zoals krabben, zeesterren en octopussen. Dit zeeleven wordt ernstig beschadigd en vaak dood overboord gegooid. Jaarlijks gaat het om 700.000 ton dode vis en bodemdieren.

'De manier waarop deze trawlers te werk gaan, vernietigt zo ongelooflijk veel zeeleven. Dit soort visserij maar ook andere schadelijke activiteiten moet worden verboden in grote delen van de Noordzee, om zo vis, walvissen, dolfijnen en ander zeeleven een kans te geven zich te herstellen,' aldus Just van den Broek, campagneleider van Greenpeace.

Het door Greenpeace uitgeroepen Doggersbankreservaat, een gebied van 85.000 vierkante kilometer, ligt in het midden van de Noordzee en is onderdeel van de Nederlandse, Duitse, Engelse, Deense en Noorse Noordzee. Het Doggersbankreservaat is een van de zeven reservaten die door Greenpeace zijn uitgeroepen om de toekomst van de Noordzee te beschermen. Details staan in het rapport 'Rescuing the North and Baltic Seas: Marine Reserves, a key tool', dat Greenpeace in juli publiceerde.

De aangewezen zeereservaten zijn gekozen op basis van gegevens van de relevante autoriteiten, onderzoeksinstituten en NGO's in de landen rond de Noord- en Oostzee. De natuur in de Noordzee wordt door een groot aantal schadelijke activiteiten bedreigd, waaronder teveel en schadelijke visserij, zandwinning en olie- en gasboringen. Alleen als deze activiteiten verboden worden in de reservaten, kunnen de natuur en de visbestanden zich herstellen.

Just van den Broek: "Greenpeace vindt het noodzakelijk dat de destructieve visserij in zeereservaten gestopt wordt. Er zijn zeer veel visserschepen die deze schadelijke vismethode in de Noordzee gebruiken en Greenpeace komt op voor de bescherming van de voorgestelde zeereservaten."

Greenpeace bakende in de eerste week van augustus het Doggersbankreservaat af door grote zeeboeien te plaatsen. Vervolgens onderzocht het team op de Esperanza de bijvangst van een Belgische boomkorvisser. Na twee uur vissen bleken 11.000 dode bodemdieren het slachtoffer. Op 11 en 18 augustus voerde Greenpeace actie tegen in totaal drie vissersschepen die doorgingen met vissen in het zeereservaat. Daarnaast maakte Greenpeace metingen van de oorverdovende seismische testen die drie maanden lang plaatsvinden in het voorgestelde zeereservaat Groot Waddengebied. Greenpeace wil dat de Europese politiek zeereservaten instelt, waar alle schadelijke activiteiten verboden zijn om zo de Noordzee er weer bovenop te helpen.

Zie ook www.greenpeace.nl en www.steundenoordzee.nl

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.