Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Lissabon doelstelling vergt betere benutting ICT

Met het rapport Rethinking the European ICT Agenda worden tien doorbraken voor vernieuwing van het Europese ICT-beleid gepresenteerd. Deze doorbraken moeten volgens de opstellers van het rapport een nieuwe impuls geven aan de Lissabondoelstelling van de Europese Unie om in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld te zijn. Uit het rapport komt naar voren dat concurrenten als de Verenigde Staten, India, China, Zuid-Korea en Japan op veel terreinen meer uit ICT weten te halen dan de EU. Zij waarschuwen ervoor dat als de EU op de 10 door hen genoemde onderwerpen geen duidelijke keuzes maakt de positie van Europa verder zal verslechteren. Ook komt de Lissabondoelstelling in het geding als de EU niet beter gebruik maakt van de ontwikkelingskansen van ICT.

In het rapport pleiten de onderzoekers van PricewaterhouseCoopers onder andere voor:

Europese leiderschapsposities op een aantal mondiale markten voor ICT-producten en diensten;
versnelling van de introductie van technologieën als Voice over IP en smart tags;
standaardisatie en harmonisatie van Europese ICT-oplossingen voor elektronische betalingen en elektronische authenticatie; een strategisch antwoord op de verplaatsing van ICT-werkgelegenheid naar lagelonenlanden;
een daadwerkelijk Europese markt voor elektronische communicatie, zonodig met een Europese toezichthouder;
modernisering van het frequentiebeleid;
hogere prioriteit bij bestrijding cybercrime.

Het rapport dient als discussiestuk voor de internationale ambtelijke conferentie over de toekomst van de Europese ICT agenda, die Nederland eind september organiseert als voorzitter van de Europese Unie. Het rapport moet het debat over een vernieuwde Europese ICT agenda versterken en prikkelen. De resultaten van deze discussie worden door de Europese ministers tijdens de Europese Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie gebruikt bij het debat over de noodzakelijke vernieuwing van het Europese ICT beleid.

Het ministerie van Economische Zaken wil tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap voortgang boeken op de Europese economische agenda. Kerndoel is het Europese groeivermogen te versterken, zodat welvaart in Nederland én in Europa duurzaam toeneemt. De huidige economische situatie vereist zoals in Lissabon afgesproken een sterkere concurrentiepositie van Europa. Een nieuwe en andere benutting van ICT moet daarin baanbrekend zijn. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom PricewaterhouseCoopers (PwC) opdracht gegeven om op prikkelende wijze themas aan te dragen voor vernieuwing van de Europese ICT-agenda.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Mevr. J.Thompson , persvoorlichter, telefoon (070) 379 61 74, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

Het rapport is te vinden op www.ez.nl

25 aug 04 10:52