Ingezonden persbericht


Enerpac Synchrone hefsystemen

's Werelds zwaarste hefklus uitgevoerd met uiterste precisie

Synchrone beveiliging bij gigantische lopende dragline demonstreert voor vele bedrijfstakken de voordelen van efficiëntie en besturingsfuncties

In Australië is een van 's werelds grootste precisie-hefklussen aan land tot een succesvol einde gebracht. G&S Engineering Services uit Queensland paste het synchrone hydraulische hefsysteem van Enerpac toe. Dit systeem werd gebruikt om met een tolerantie van 0,5 mm een gigantische dragline van meer dan 3500 ton op te heffen.

Een van 's werelds eerste en grootste hefklussen voor onderhoud aan een 3500 ton zware dragline in de mijnbouw is succesvol verlopen dankzij de synchrone hydraulische systemen van Enerpac.

Het met een PLC-bestuurde hydraulische precisiehefsysteem werd gebruikt om de dragline op te heffen ten behoeve van noodzakelijk onderhoud aan de lageroppervlakken waarop de dragline draait. Tevens werd de enorme hangende last nauwkeurig gekanteld om de verschillende belastingen van de constructie te simuleren zodat de lageroppervlakken heel precies konden worden bewerkt en de levensduur van de lagers werd gemaximaliseerd.

G&S Engineering Services gebruikte het synchrone hydraulische hefsysteem met PLC-besturing om de hydraulische cilinders met een capaciteit van 80 x 100 ton gelijktijdig te besturen. In juli werd de dragline met behulp van deze cilinders opgetilt bij de kolenmijn Curragh in het Bowen Basin.

De cilinders werden bestuurd in groepen van vier welke rond de buitenzijde van de basis van de dragline waren geplaatst. De dragline werd vervolgens in stappen van 10 mm opgetild voor een optimale precisie en controle. In totaal werd de dragline 200 mm opgeheven om onderhoud mogelijk te maken tussen de bovenste en onderste rails waarop de lagers zijn geplaatst. Het systeem simuleerde een daadwerkelijke belasting van de dragline om de levensduur van de lager accuraat te voorspellen en te maximaliseren. De gehele klus is uitgevoerd door Enerpac-specialisten uit Australië, Singapore en Europa.

Het hydraulischesynchroon hef systeem van Enerpac maakte het mogelijk om de lagers zeer precies uit te lijnen op de rails waarop de dragline draait. Zij hielden toezicht op de werkzaamheden door werknemers van G&S en Curragh. Ze waren allemaal getuige van de allereerste keer dat waar dan ook ter wereld een dragline werd opgeheven met behulp van een synchroon hydraulisch systeem.

Draglines zijn waarschijnlijk de grootste machines die momenteel aan land worden gebruikt. Ze variëren in gewicht van 2500 tot 6500 ton. Op allerlei plaatsen in Australië "lopen" ze met een snelheid van enkele meters per keer, om ondertussen steeds even stil te houden en met enorme happen de toplagen te verwijderen waaronder de grondstoffen verborgen liggen.

Uiterste precisie

Het synchrone systeem zorgt voor een uiterste precisie door het verschil tussen hogere en lagere hefpunten te minimaliseren en biedt zo een optimale veiligheid en stabiliteit tijdens de gehele hefprocedure. Naast goede veiligheid en grote stabiliteit zorgen de hoge druk cilinders (700 bar) voor een enorme gewichts- en ruimtebesparing ten opzichte van de lage druk hydraulische cilinders die voorheen werden gebruikt.

Ter plekke zijn de voordelen van de kleine en lichtere cilinders vooral dat er meer werkruimte overblijft waardoor de lasergestuurde bewerkingssystemen van G&S Engineering Services ongestoord hun werk konden doen aan de bovenste rails waarop de dragline draait.

De precisie die werd bereikt met het door G&S Engineering Services gebruikte synchrone Enerpac-systeem is zo groot dat daarmee enorme objecten gedurende het heffen veilig verplaatst kunnen worden om zo de bovenste en onderste lageroppervlakken precies op elkaar uit te lijnen.

Het gebruik van de hydraulische hogedrukhefcilinders (700 bar) levert veel ruimtebesparing op ten opzichte van veel grotere lagedrukcilinders.

Veiligheid
De omvang van en de controle over de hefprocedure zijn belangrijk, niet alleen om zware mijnbouwmachines veilig en nauwkeurig op te kunnen heffen maar ook voor hefklussen in andere sectoren waarbij precisie geboden is. Daartoe behoren bijvoorbeeld de bouwsector (heffen van gebouwen), grond-, water- en wegenbouw (heffen van bruggen), de energiesector (heffen van turbines), industriële sector (onderhoud en positioneren van fabrieken), en de mijnbouwsector en olie-industrie (bouw van onshore en offshore boortorens). Het doorslaggevende succes van de hefklus laat zien dat een reeks aan bedrijfstakken deze nieuwe technologie kan gebruiken in plaats van het traditionele handmatige uitlijnen en synchroniseren bij heffen. De nieuwe methode bespaart niet alleen geld en tijd maar is ook veiliger. Tevens kan ook de precisie-besturing worden gebruikt om de last tijdens het heffen te kantelen om zo de belasting te simuleren en rekening te kunnen houden met afwijkingen.

De kenmerken van het synchrone hydraulische hefsysteem van Enerpac bij dit project zijn:
* Slagregeling tussen de ongelijkmatig verdeelde hefpunten
* Automatische stop bij vooraf ingestelde slaglengte
* Robuuste PLC-besturing met gebruiksvriendelijk touch screen
* Slag- en lastbesturing bij alle hydraulische circuits
* Real time weergave van relatieve slag en last
* Tijd, relatieve slag en last worden continu vastgelegd
* Gegevensopslag, grafische presentatie en afdrukmogelijkheden
* Progressieve hefbesturing met de mogelijkheid om een object te kantelen
* Berekening van het zwaartepunt

* 700 bar werkdruk, maakt gebruik van volledige cilindercapaciteit mogelijk bij standaard hydraulische componenten van Enerpac.

Ter info: De in dit artikel geplaatste foto's zijn in hoge resolutie te downloaden via: www.enerpac.com/ImageBank/Mining_Dragline/NL/Download.html

Plaatst u dit persbericht, dan stellen we het op prijs om een exemplaar van uw publicatie met het betreffende artikel te ontvangen. Neem voor meer informatie a.u.b. contact op met:

Enerpac BV
Irene Kremer
Postbus 269
3900 AG Veenendaal
Nederland

Telefoon: +31 318 535911
E-mail: Irene.kremer@enerpac.com

© 2004 Enerpac. All rights reserved

www.enerpac.com