Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over het afzeggen van noodzakelijke behandelingen door de nieuwe regeling zittend ziekenvervoer(2030419240).

1
Wat is uw reactie op de bevinding van de Landelijke Vereniging van Revalidatieartsen dat noodzakelijke behandelingen worden afgezegd door de nieuwe regeling zittend ziekenvervoer? 1)

2
Vindt u het acceptabel dat patiënten hierdoor niet de noodzakelijke behandeling krijgen?

1 en 2
Het is de eigen keuze en verantwoordelijkheid van betrokkenen dat zij behandelingen afzeggen. In het verleden hebben afzeggingen van behandelingen ook plaatsgevonden.

3
Erkent u dat ten gevolge van het afzien van revalidatie de zorg juist weer duurder kan worden, bijvoorbeeld omdat mensen een beroep te doen op andere zorg of worden opgenomen?

3
Het is niet uit te sluiten dat het in enkele gevallen zo zou kunnen zijn.

4
Bent u bereid, naast de andere vier groepen, ook voor de groep patiënten die gebruik moet maken van revalidatie het zittend ziekenvervoer weer te vergoeden?

4
Nee. Het aantal groepen dat nu is benoemd wil ik niet uitbreiden. Voor dit soort gevallen is een hardheidsclausule in de nieuwe regeling opgenomen. De door u genoemde patiënten kunnen hier een beroep op doen.

5
Wat is uw reactie op de resultaten van het meldpunt zittend ziekenvervoer? 2)

5
Het meldpunt heeft tot nu toe ruim 300 meldingen binnen gekregen. Dit is een beperkt aantal gezien het oude aantal gebruikers van zittend ziekenvervoer. De nieuwe regeling is echter pas op 1 juni in gegaan en het is logisch dat we te maken hebben met kinderziektes. Ik zal serieus omgaan met de informatie die het meldpunt zittend ziekenvervoer op basis van de reacties van verzekerden geeft en deze informatie zal ook worden meegenomen in het verdere overleg met CVZ en ZN.

6
Deelt u de mening dat de richtlijn onvoldoende rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van mensen en wat mensen functioneel kunnen? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?

6
Ik ga ervan uit dat gedoeld wordt op de richtlijn van ZN voor de toepassing van de hardheidsbepaling. Zoals ik tijdens het AO op 1 juli jl. ook heb gezegd, heb ik de indruk dat de ziekenfondsen een te beperkte invulling geven aan de hardheidsbepaling. Om die reden ben ik in overleg met onder meer ZN. Ik heb de Kamer toegezegd voor de begrotingsbehandeling eind oktober a.s. over de uitkomsten van het overleg te berichten. Met de hardheidsclausule is beoogd dat ziekenfondsen bij het ziekenvervoer rekening kunnen houden met de persoonlijke omstandigheden van de verzekerden.

7
Wat is uw reactie op de bevinding dat een kwart van de mensen die zijn aangewezen op zorg, afspraken voor behandeling heeft afgezegd, dat deze gezondheidsschade met zich meebrengt en dat voor de samenleving op den duur de zorg duurder wordt? Vindt u deze effecten acceptabel? Zo neen, hoe gaat u dit voorkomen?

7
Indien dit inderdaad zo zou zijn vind ik dat betreurenswaardig. Ik wijs erop dat deze mensen indien zij dat niet gedaan zouden hebben, om toepassing van de hardheidsclausule kunnen vragen en in geval een dergelijk verzoek wordt afgewezen bezwaar en zonodig vervolgens beroep tegen de beslissing van hun ziekenfonds kunnen maken. Overigens hebben afzeggingen van behandelingen door patiënten zich in het verleden ook altijd voorgedaan.

8
Wat is uw reactie op de constatering dat het criterium, dat men minimaal twee keer per week vervoer nodig moet hebben, veel aanvragen doet vastlopen? Bent u bereid in het overleg met de zorgverzekeraars er op aan te dringen dit criterium te schrappen?

8
De uitvoering van de hardheidsclausule is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Door het oneigenlijk gebruik maken van de regeling in het verleden is het noodzakelijk te sturen. Mocht uit de eerste uitkomsten van de evaluatie in oktober of uit de rapportage komend voorjaar, blijken dat teveel mensen gedupeerd worden door dit criterium dan zal ik dit bespreken met de zorgverzekeraars. Nu vind ik dit nog te vroeg.

9
Wat zijn de uitkomsten van het overleg dat u heeft toegezegd met zorgverzekeraars en gehandicaptenorganisaties? 3)

9
Dit overleg is nog niet afgerond. Daarom kan ik in dit stadium nog geen uitkomsten aan de Kamer melden.

10
Tot welke aanpassing van de regeling zittend ziekvervoer heeft dit geleid?

10
Geen. Ook omdat het overleg nog gaande is kan ik in dit stadium niet zeggen of aanpassing van de regeling noodzakelijk is.

1) De Telegraaf, 6 augustus jl.
2) Resultaten meldpunt zittend ziekenvervoer, augustus 2004, CG-raad, LSR, CSO. www.cg-raad.nl
3) Kamerstuk 29 200 XVI, nr. 272


---- --