Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Trends in ICT, Telefonie en Post


Het gebruik van het vaste telefonienet van KPN is afgenomen met 22% in 2003 door een daling van het internetverkeer (via inbellen), een daling van het gebruik van de vaste telefoon en door meer concurrentie van andere aanbieders. Daarentegen stijgt het gebruik van breedbandinternet nog steeds sterk met 71 % in 2003 door vooral ADSL en kabel. Ook steeg de omvang van de mobiele telefonie met 11% meer aansluitingen in 2003 ten opzicht van het jaar daarvoor. Bij de distributie van radio en tv is het opvallend dat het satellietgebruik in 2003 is gestegen met 28% en is een start gemaakt met digitale etherontvangst via Digitenne met 25.000 aansluitingen. Vooralsnog blijft de kabel duidelijk marktleider; in 2003 maakte 92% van de huishoudens hiervan gebruik. Dit staat in het jaarlijks uitgebrachte boekje Netwerk in cijfers. In dit boekje worden de trends rond ICT en Post beschreven. Deze trendrapportage geeft een goede indicatie van de ontwikkeling in de markten voor elektronische communicatie en post, verschaft inzicht in de effecten van het overheidsbeleid en is een basis voor verdere beleidsontwikkeling.

Uit de trendrapportage komt verder naar voren dat Nederland internationaal een goede positie inneemt op het gebied van ICT infrastructuur en diensten. Dit heeft vooral te maken met de aanwezigheid van kwalitatief goede infrastructuur en toegankelijkheid van het internet. Zo bestaan de internetaansluitingen in ons land voor 11,7 % uit breedbandige (ADSL, kabel) aansluitingen, terwijl dit aandeel in andere landen als VS (8,1%) en Zweden (10,2%) veelal lager is. Na een stijging van de ICT uitgaven in de periode 1998- 2002 namen deze gering af in 2003, waarmee de uitgaven iets achterblijven bij die van de VK en Japan, maar wel omvangrijker zijn dan die in Duitsland en Frankrijk.

Met het groeiende gebruik van internet stijgt ook het aantal problemen als virussen en spam. Volgens onderzoek bestond eind 2003 tussen de 50 en 60 % van alle mail uit spam.
60 % hiervan komt uit de VS , al staat Nederland helaas ook nog in de top 10 van SPAM-verzenders (met 1,2%). Uit internationaal vergelijk blijkt verder dat in Nederland relatief veel gebruik gemaakt wordt van anti-virussoftware (86%) en firewalls (41%). Daar staat tegenover dat Nederland minder dan het Europese gemiddelde gebruik maakt van beveiligde webservers .

Op het gebied van innovatie scoort Nederland gemiddeld. Tegenover betere scores op breedband internet (ADSL en kabel) en mobiele diensten staan minder goede scores ten aanzien van digitalisering van de ether (DVB-T en T-DAB) en alternatieve breedbandtechnologieën zoals WLL, glasvezel en satelliet. Dit laatste laat zich verklaren door de beschikbaarheid van ADSL en kabel.

De internationalisering van de postsector zette verder door in 2003. Het aantal binnenlandse zendingen daalde mede door substitutie door elektronische middelen. Het volume van brievenpost van en naar het buitenland nam in 2003 verder toe.

De publicatie is te vinden op www.ez.nl

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: mevr. J. Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail:
C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

25 aug 04 11:50