Gemeente Waterland


Het Waterlands college heeft de gemeenteraad deze week een moeizaam sluitende begroting voor 2005 aangeboden. Uit de begroting blijkt dat de moeilijke keuzes die de gemeenteraad in 2003 en 2004 heeft gemaakt vruchten hebben afgeworpen. Er is meer grip ontstaan op de financiële huishouding van de gemeente, zeker voor de korte termijn. Voor de lange termijn zijn er nog steeds zorgen Foto: raadsvergadering , hoewel de tekorten wel veel lager uitvallen dan de laatste twee jaar het geval was. Helaas staat daar tegenover dat de gemeente niet alles kan uitvoeren wat zij graag wil, of in sommige gevallen eigenlijk zou moeten uitvoeren van het Rijk. Bovendien lijkt het Rijk nog verder te willen bezuinigen en dat zal verdergaande negatieve gevolgen hebben voor de uitkering uit het gemeentefonds. De financiële positie van gemeente ontwikkelt zich dus positief, maar blijft kwetsbaar.

Nieuw beleid
De gemeente zal ongeveer 100.000,- uitgeven aan het uitvoeren van nieuw beleid. Daarvan is 30% een wettelijke verplichting. Van het nieuwe beleid vormen investeringen in het Toeristisch en Recreatief Ontwikkelings Plan (TROP) en Regionale Economische Stimulering (RES) de grootste uitgaven. De ruimte voor nieuw beleid was klein. Zoals gezegd moeten voor de lange termijn nog steeds keuzes gemaakt worden.

Aantal medewerkers
Bij de behandeling van de kadernota werd duidelijk dat de gemeente, ondanks alle doorgevoerde bezuinigingen, nog steeds met een structureel tekort kampt. De gemeenteraad heeft daarop aangegeven dat het aantal ambtenaren omlaag moet. Vanaf 2002 is het aantal medewerkers met 6,5 fte (voltijd medewerkers) teruggebracht, maar in de begroting voor 2005 is opgenomen dat de formatie met nog eens 3,4 fte verminderd zal worden. Bovendien is in de raad gesproken of hierin nog verder gegaan kan worden. Het afbouwen van het aantal medewerkers heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de hoeveelheid werk die verzet kan worden. Het college heeft de gemeenteraad inmiddels gevraagd om een discussie de te voeren over uit te voeren taken en de wijze van invullen van die taken.

Op 28 september zal de commissie Algemene Zaken en Economie zich buigen over de begroting. Vervolgens zal de gemeenteraad zich er in november definitief over uitspreken.