Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IFRS: niet alleen voor de grote jongens

AccountView-software klaar voor IFRS met module accounting-reporting

Amsterdam, 25 augustus 2004 - Op 1 januari 2005 treedt het nieuwe stelsel van standaarden voor de financiële verslaglegging in werking: de International Financial Reporting Standards, oftewel IFRS. Vanaf deze datum dienen vrijwel alle beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeringsmaatschappijen IFRS over te nemen en in hun geconsolideerde jaarrekening toe te passen. Het is nog onduidelijk of ook het midden- en kleinbedijf zal moeten gaan rapporteren volgens deze nieuwe standaarden en of zij hun software hierop moeten aanpassen. AccountView heeft niet afgewacht wat de impact zal zijn voor haar klanten en heeft hiervoor reeds een module ontwikkeld.

Het doel van IFRS is ervoor zorgen dat de cijfers van individuele ondernemingen meer in overeenstemming zijn met de behoeften van aandeelhouders en toezichthouders én beter vergelijkbaar zijn met de rapportages van andere ondernemingen. Naar verwachting zullen de regels die voor de grote ondernemingen gaan gelden indirect gevolgen hebben voor de standaard geldende Nederlandse verslagleggingregels.

"Voor het eind van 2004 verwacht het International Accounting Standards Board (IASB) een ontwerprichtlijn gereed te hebben inzake de rapportage-eisen voor het midden- en kleinbedrijf op basis van de richtlijnen die ten grondslag liggen aan de basis IFRS. Hiermee komt de invoering dus wel dichterbij. Dit betekent dat op termijn de waardering van goodwill, voorzieningen, materiële vaste activa en financieringsactiviteiten aan nieuwe regels gebonden worden", aldus Casper Haspels, Directeur Marketing en Verkoop AccountView.

"Het gevolg is dat hoe groter de onderneming, des te groter de druk wordt om volgens IFRS te rapporteren. Het lijkt ons echter verstandig om af te wachten welke standaard wordt neergelegd voor het MKB eind dit jaar. Vervolgens zullen MKB-bedrijven met de accountant of IFRS-consultant moeten bepalen wat de gevolgen zijn voor de eigen onderneming, zodat tijdig eventuele voorbereidingen op IFRS getroffen kunnen worden. AccountView heeft reeds de module accounting-reporting ontwikkeld om klaar te zijn voor de eisen die wetgeving en het MKB gaan stellen om aan IFRS te kunnen voldoen", besluit Haspels.

Over AccountView

Sinds 1987 levert AccountView modulair opgebouwde business software aan meer dan 12.000 klanten in Nederland, Duitsland en Engeland. Deze flexibele en snel te implementeren software automatiseert en integreert meerdere bedrijfsprocessen, waaronder de financiële administratie, handel, logistiek, project- en urenadministratie, relatiebeheer en accountancy - al dan niet met een internetkoppeling. AccountView wordt verkocht en ondersteund door een netwerk van onafhankelijke partners die evenals AccountView de nadruk leggen op langdurige relaties. Bekende namen in het klantenbestand van AccountView zijn onder andere: Allianz Europe, De Jong Intratours, GIBO Groep, Toyota Industrial Equipment Nederland, KLM Exel, Mazars en Free Record Shop Online. Meer informatie over AccountView vindt u op www.accountview.com.