Gemeente Amsterdam

Terreinen Middenmeer, Voorland en Jaap Edenbaan (PM) grootstedelijk 25 augustus 2004 - Remco Asselbergs
Het college van B&W heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen de terreinen Middenmeer, Voorland en de Jaap Edenbaan (PM) definitief tot grootstedelijk gebied te verklaren om er ongeveer 650 woningen te kunnen bouwen. Hiervoor zijn maximaal acht sportvelden nodig. Uit de verdere planvorming zal blijken of er minder sportvelden nodig zijn. Naast de woningbouw wordt in het grootstedelijk gebied rekening gehouden met maatregelen voor compensatie van de sportcapaciteit. De compensatie bestaat onder meer uit het omzetten van een aantal overige sportvelden in kunstgrasvelden. Hiermee kunnen de velden intensiever worden gebruikt. Daarnaast worden er een stationsplein, infrastructurele ontsluiting, parkeren en waterberging aangelegd. Er is berekend dat maximaal acht sportvelden noodzakelijk zijn, maar er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat er minder nodig zijn. Verdere planvorming moet dit duidelijk maken. Alle woningen komen uitsluitend op Middenmeer-Noord.
Het gebied wordt met deze beslissing onder verantwoordelijkheid van de centrale stad ontwikkeld tot een woonwijk voor circa 650 woningen, omdat het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer tegen de bouw van woningen op de sportterreinen is.
De ongeveer 650 nieuwe woningen zijn op deze locatie nodig om de zogeheten vervoerswaardenorm van 1000 nieuwe reizigers per dag voor een NS-station Watergraafsmeer te kunnen halen. Dit is een norm die het Rijk hanteert bij de beslissing of het een station zal bouwen. Een NS-station Watergraafsmeer is noodzakelijk om het Sciencepark Amsterdam in het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer optimaal bereikbaar te maken. Het park wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscentrum waar onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het gebied van kennisintensieve wetenschap samenwerken. Er komen circa 10.000 arbeidsplaatsen en 2800 studenten.
Er wordt gestreefd naar de ontwikkeling van een compacte stedelijke woonwijk door verdichting ten opzichte van het Watergraafsmeerse woonmilieu toe te passen. Dit is ingegeven door de wens om zoveel mogelijk sportvelden te behouden. Maar ook wordt getracht de kwaliteit van het woonmilieu in de Watergraafsmeer zoveel mogelijk voort te zetten.
Het college heeft onderzocht of de Jaap Edenbaan verplaatst zou kunnen worden om vervolgens op de vrijgekomen plek sportvelden of woningbouw te realiseren. Uit deze quick scan is gebleken dat verplaatsing van de Jaap Edenbaan naar elders geen reële optie is. Hoewel er twee alternatieve locaties mogelijk leken, te weten Zeeburgereiland en Duivendrecht, zijn de kosten van het verplaatsen van de ijsbaan (circa 20 miljoen euro) te hoog ten opzichte van de opbrengsten uit de woningbouw. Het college heeft besloten geen verder onderzoek naar de mogelijkheden tot verplaatsing van de Jaap Edenbaan te doen. Het gebied Middenmeer-Noord is grootstedelijk vanaf het moment dat de gemeenteraad dit besloten en gepubliceerd heeft, en blijft dat tot 1 januari 2014. Dit voorstel wordt op 29 september in de raadscommissie besproken en op 13 oktober in de gemeenteraad. Belangrijke stappen in de planvorming zijn het opstellen van een Nota van Uitgangspunten in het najaar gevolgd door een Stedenbouwkundig Programma van Eisen en een of meer bestemmingsplannen. Deze planproducten worden door de gemeenteraad vastgesteld.
Het Rijk neemt naar verwachting eind 2005 een definitief beschikkingsbesluit over de bouw van het NS-station. Als het Rijk besluit dat het station niet doorgaat, dan wordt de aanwijzing tot grootstedelijk gebied teruggedraaid. De centrale stad zal tot die tijd geen gebruik maken van de bevoegdheid tot het afgeven van bouw-, aanleg-, sloop-, kap- of milieuvergunningen. Het stadsdeel moet dan een andere plek voor woningbouw aanwijzen.
Het college nam op 13 april jl. het principebesluit om Middenmeer-Noord en omgeving aan te wijzen tot grootstedelijk gebied. Wethouder Duco Stadig legde op 12 mei het principebesluit voor advies voor aan de Raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling. Tijdens deze vergadering constateerde hij dat er voldoende draagvlak is om besluitvorming door de gemeenteraad voor te bereiden. De wethouder heeft het stadsdeelbestuur Oost/Watergraafsmeer voorgelegd om het gebied in coalitieverband te ontwikkelen en een nieuw gebouw voor het College De Meer in de plannen op te nemen. Het stadsdeelbestuur heeft daar negatief op gereageerd. Bebouwing van Middenmeer-Noord en omgeving voor de aanleg van een station staat in het Structuurplan 2003-2010 en is op 16 april 2003 door de gemeenteraad geaccordeerd.

© Gemeente Amsterdam