Productschap Margarine


24.08.2004

Inspraak op ontwerp nationaal toewijzingsbesluit geopend

De ministeries van VROM en van EZ hebben een ontwerp gemaakt van het nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2005 tot en met 2007. Dit is gebaseerd op het door de Europese Commissie goedgekeurde Nederlandse allocatieplan. Het ontwerp staat vier weken open voor inspraak.

Dit besluit stelt de toekenning vast van rechten aan bedrijven over de eerste handelsperiode. Daarnaast ligt hiermee de reserve vast voor nieuwe CO2-producerende bedrijven die in deze periode starten. Het ontwerp ligt ter inzage op de griffies van de provincies en in de bibliotheken van de ministeries van VROM en EZ. Betreffende bedrijven, brancheorganisaties en de Eerste en Tweede Kamer krijgen het ontwerp toegezonden. Ook zijn het plan en het ontwerp-toewijzingsbesluit gepubliceerd op de website van Novem.

Onder druk van de Commissie moest Nederland enkele weken terug haar emissieplafond van 115 megaton verlagen. De Commissie stelde 109 megaton voor. Een compromis van 112 megaton werd op 7 juli goedgekeurd. De helft van de verlaging (1,5 megaton) is van de reserves afgetrokken. De overige 1,5 megaton korting is op de industrie toegepast.

Opt-out
De Nederlandse aanvraag voor 'opt-out' van de installaties met een kleine uitstoot - minder dan 25 kiloton - heeft de Commissie nog niet goed- of afgekeurd. "We hopen dat de Commissie hier half september uitsluitsel over geeft", zegt Paul van der Lee van VROM. "We verwachten een positief antwoord, maar dat is nog even afwachten."

De bedrijven die via deze opt-out eventueel tijdelijk buiten het handelssysteem worden gehouden, zijn eveneens opgenomen in de bijlage bij het toewijzingsbesluit. Indien de Commissie instemt met deze opt-out, zullen deze inrichtingen geen emissievergunning nodig hebben, geen rekening krijgen en dus ook geen rechten krijgen. Echter, als de Commissie niet akkoord gaat met de opt-out, zullen deze inrichtingen hun broeikasgasemissierechten toegewezen krijgen. Daarom is het ook voor deze bedrijven van belang mee te doen in de inspraakronde en hun allocatie als definitief te beschouwen.

Reactie
Inspraak op het toewijzingsbesluit is mogelijk tot en met 17 september. De ministeries benadrukken dat de inspraak over de concrete toepassing per inrichting van de algemene criteria voor de toewijzing moet gaan. Inspraak op de criteria zelf (de rekenregels) is niet mogelijk, aangezien de mogelijkheid daartoe al in het voorjaar is geboden. "Bedrijven kunnen bijvoorbeeld wel bezwaar maken als er verkeerde gegevens gebruikt zijn in de berekening", aldus Van der Lee. "Of als bijvoorbeeld de efficiƫntiefactor van een inrichting anders blijkt te zijn."

Bedrijven kunnen hun reactie op de toepassing van de criteria indienen bij:

Mw. mr. C.M. Zwartepoorte
Directeur Klimaatverandering en Industrie
Ministerie VROM
Postbus 20951
2500 EZ DEN HAAG

Na verwerking van de reacties, zullen de ministeries het definitieve nationaal toewijzingsbesluit vaststellen. Aanvechten is daarna alleen nog maar mogelijk door beroep in te stellen bij de Raad van State. Daarvoor is zes weken de tijd.