25.08.2004

R aad van State vernietigt vier ggo-vergunningen

De Raad van State heeft op 28 juli jl. een viertal door het Ministerie van VROM afgegeven vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde (gg-)gewassen op verzoek van Greenpeace vernietigd.

Volgens het hoogste bestuursrechtelijke orgaan heeft het ministerie onvoldoende aangetoond dat de milieurisico's van de veldproeven zijn onderzocht, en is niet voldaan aan de eisen in bijlage II van EU-richtlijn 2001/18/EG inzake de introductie van ggo's in het milieu.

Aanvragers en houders van de nu vernietigde vergunningen zijn Advanta (koolzaad met een hoger oliegehalte), Avebe (aardappel met uitsluitend amylopectine-zetmeel) en Plant Research International oftewel PRI (appelbomen en aardappelplanten met hogere resistentie tegen ziekten).

Staatssecretaris Van Geel van VROM heeft inmiddels laten weten de proef van PRI met genetisch gemodificeerde appelbomen vooralsnog te gedogen.

De tekst van de uitspraken van de Raad van State staan in deze regels, voor Avebe , Advanta , PRI (appelbomen) en PRI (aardappelen) .