Gemeente Haarlem


24 augustus 2004
Stedelijke Ontwikkeling

219/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Rapport vooronderzoek bestemmingsplan Binnenduinrand


De gemeente Haarlem werkt momenteel aan een nieuw bestemmingsplan voor het Westelijk Tuinbouwgebied. Uitgangspunt van dit nieuwe bestemmingsplan 'Binnenduinrand' is het in 2002 vastgestelde Landschapsbeheerplan. Doel van dit plan is het stimuleren van natuur en recreatie, het verbeteren van het stelsel van paden en vaarten en het behouden van de tuinbouw als economische drager van het gebied. De vertaalslag van het beleid uit het Landschapsbeheerplan naar het juridische kader van het bestemmingsplan Binnenduinrand is verwoord in het "rapport vooronderzoek bestemmingsplan Binnenduinrand". Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met dit rapport.


Tuinbouw als economische drager

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Landbouw Economische Instituut (LEI) onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van de tuinbouwbedrijven in het plangebied Binnenduinrand. Het onderzoek wijst uit dat de tuinbouw levensvatbaar is. Op grond hiervan wordt voorgesteld om de tuinbouw als economische drager van het gebied te continueren. Het LEI adviseert ook om in het nieuwe bestemmingsplan rekening te houden met beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor de tuinbouwbedrijven.

Natuur en recreatie
In het zuidelijk deel van het plangebied zijn verschillende percelen door de provincie aangewezen voor natuurontwikkeling. De realisatie hiervan is mede afhankelijk van medewerking van de provincie en de huidige grondeigenaren. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven actief te werken aan de bevordering van de natuurontwikkeling, hierover wordt ook met de provincie gesproken. In het rapport wordt voorgesteld de aanwezige tuinbouwbedrijven in het nieuwe bestemmingsplan te respecteren, terwijl natuurontwikkeling voor de betreffende percelen juridisch wel mogelijk wordt gemaakt. Een stadsnatuurpark, aan te leggen langs de Brouwersvaart, biedt mogelijkheden voor recreatie en groen. Hierbij wordt ook gedacht aan een natuurvriendelijke oever. Uitwerking van deze plannen wordt afgestemd met de betreffende grondeigenaren.


Haalbaarheidsstudie 'rood voor groen'

In het rapport wordt een kans gesignaleerd voor het 'opvullen' van de rode contour, met bebouwing in lage dichtheid. Het betreft het gebied binnen de rode contour, gelegen ten noorden van de contour en ten zuiden van de Zijlweg. De rode contour is vastgesteld in het streekplan van de provincie Noord-Holland. Binnen de rode contour is nieuwe bebouwing toegestaan. Dit kan eventueel extra planologische en financiële mogelijkheden bieden voor het aan te leggen stadsnatuurpark. In het rapport wordt voorgesteld deze kans te onderzoeken met een haalbaarheidsstudie. Deze studie zal uitwijzen of er aanleiding is voor verdere uitwerking van dit idee.

Na bespreking met de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling wordt het rapport gebruikt voor het opstellen van het bestemmingsplan Binnenduinrand. Dit bestemmingsplan doorloopt vervolgens de wettelijke inspraakprocedure.

Colette Laddé, Communicatieadviseur
023-5113581
cladde@haarlem.nl
---- --