Ingezonden persbericht


Persbericht

'Koop Goedkoop Welgelegen Park' in Apeldoorn:

EERSTE NIEUWBOUWPROJECT VOLGENS KOOP GOEDKOOP CONCEPT IN DE VERKOOP

De Apeldoornse Woon en Zorg organisatie de Woonmensen gaat aan het einde van dit jaar van start met de bouw van appartementencomplex 'Welgelegen Park' aan het Kanaal-Noord. In het bijzondere gebouw, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak, worden 54 appartementen voor met name starters op de koopwoningenmarkt gerealiseerd. Het gaat om de eerste keer dat nieuwbouwappartementen binnen de financieel aantrekkelijke koopvorm 'Koop Goedkoop' worden aangeboden. Tot op heden werd deze vorm alleen toegepast bij reeds bestaande woningen. De verkoop van de appartementen begint in september.

Koop Goedkoop maakt kopen betaalbaar
Bij Koop Goedkoopwoningen worden grond en woning gesplitst. De koper koopt de woning terwijl de grond eigendom blijft van de woningcorporatie. De prijs van de woning ligt daardoor circa 20% lager dan bij een 'normale' woning. Hierdoor zijn deze koopwoningen bereikbaar voor meer mensen. De koper huurt de grond, waarbij deze over de eerste jaren een aflopende korting krijgt en pas na tien jaar het volledige huurbedrag betaalt. De korting is het eerste jaar zelfs 100%. Dit huurbedrag dat de jaren daarop wel betaald wordt, de canon, is fiscaal aftrekbaar. Bij veel sociale koopwoningen is korting eenmalig. Bij Koop Goedkoop geldt de kortingsregeling echter bij elke verkoop. Ook de nieuwe eigenaar begint met een korting van 100% waardoor de woning een blijvend sociaal karakter houdt. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke doorstroming van de appartementen op de markt. Medio 2003 zijn vier corporaties gestart met Koop Goedkoop. Inmiddels is het aantal deelnemende corporaties gegroeid tot tien. De Woonmensen is de eerste corporatie die nieuwbouwwoningen verkoopt onder de Koop Goedkoop constructie. De ervaringen van andere corporaties met verkoop in de bestaande bouw zijn positief. De lagere prijs en de korting op de grondhuur betekenen aanzienlijk lagere maandlasten voor de koper. De verkoopprijzen van de appartementen Welgelegen Park variëren van EUR 149.800,- tot EUR 159.000,- v.o.n.

Rekenvoorbeeld
Bij een gronddeel van circa EUR 30.000,- wordt een erfpachtcanon (huur) berekend van ongeveer EUR 150,- per maand. Het eerste jaar betaalt de koper niets. Er wordt dan een korting gegeven van 100%. Het tweede jaar betaalt de koper slechts 10%; er wordt dan een korting gegeven van 90%. De kracht van dit concept is dat bij verkoop de nieuwe koper opnieuw begint met een korting van 100%. Hierdoor ontstaat een natuurlijke doorstroming op de appartementenmarkt. Ook is de erfpachtcanon volledig fiscaal aftrekbaar en komt de aankoop van een appartement, door de lagere verkoopprijs, binnen het bereik van veel meer mensen.

Wie komen in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een appartement in Welgelegen Park gelden verschillende voorwaarden. Zo moet de kandidaat-koper aantoonbaar starter op de koopwoningmarkt zijn en geen koopwoning hebben of hebben gehad. De helft van de woningen wordt met voorrang toegewezen aan woningzoekenden die ingeschreven staan voor een sociale koopwoning bij de Woonruimtewinkel. De andere 50% wordt verdeeld onder gegadigden die een goedkope huurwoning achterlaten van één van de woningcorporaties binnen de gemeente Apeldoorn. Wanneer er onvoldoende kandidaten uit deze groepen zijn, komt iedereen in aanmerking die minimaal 2 jaar sociaal en economisch gebonden is aan Apeldoorn, één van de gemeenten in de regio Veluwe of één van de netwerksteden van de regio Stedendriehoek. De Woonruimtewinkel verzorgt de toetsing van de kandidaten en de toewijzing van de appartementen.

Inschrijving & informatie
Het inschrijfformulier en aanvullende informatie voor deze Koop Goedkoop-appartementen is vanaf maandag 30 augustus te verkrijgen bij Hunink & Holtrigter Woning- en bedrijfsmakelaars, de Woonruimtewinkel en bij de Woonmensen. Sluitingsdatum voor inschrijving is 11 september 2004.

----- einde persbericht -------

Meer informatie:
De Woonmensen
(055) 548 48 48
Carel Braakman, directeur
Molenmakershoek 14, 7328 JK Apeldoorn
Postbus 831, 7301 BB Apeldoorn
www.woonmensen.nl
www.koop-goedkoop.nl
info@woonmensen.nl