FNV

voorjaarsoverleg

Acties in september leiden naar grote demonstratie

Op NS-stations door het hele land hebben vanmorgen vakbondsleden zo'n 200.000 pamfletten onder het motto `Nederland verdient beter' uitgedeeld aan reizigers. Daarin roepen ze op deel te nemen aan de acties tussen nu en Prinsjesdag. De komende drie weken zullen vakbondsleden dit elke maandag herhalen, zo meldt FNV e-Magazine van 25 augustus.

Op Prinsjesdag zelf gaan de voorzitters van de drie vakcentrales niet in de Ridderzaal zitten om de troonrede aan te horen. Zij zijn op het Spuiplein in Den Haag en luisteren daar samen met heel veel ambtenaren naar dat wat ons land komend jaar van dit kabinet kan verwachten.

De vakbondsvoorzitters zullen de alternatieven voor dit beleid duidelijk neerzetten en in debat gaan met de aanwezigen.

Op 2 oktober is een grote demonstratie in Amsterdam gepland. Alle leden van FNV en CNV krijgen thuis een gratis treinkaartje toegestuurd.

De vakcentrales zien geen andere uitweg dan grootschalig actievoeren.

"We zijn altijd voorstander van de overlegeconomie geweest", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

"We hebben ook aan allerlei overleggen deelgenomen en sluiten jaarlijks zo'n 1300 CAO's af. We geloven dat het de meest effectieve weg is in onze sociaal-economie. Deze traditie is in de wereld bekend."

De ommekeer in deze houding heeft het kabinet aan zichzelf te danken, stelt de FNV-voorzitter.

De Waal: "We hebben nu voor het eerst een kabinet dat nergens naar wil luisteren. De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt letterlijk dat zolang hij een meerderheid heeft in het parlement, hij het niet interessant vindt wat de sociale organisaties of de Raad van State van zijn beleid vinden. Gesprekken zijn dus zinloos. Ze zijn zo arrogant als de pest."

De drie vakcentrales hebben gistermiddag hun actieprogramma bekend gemaakt. Tegelijkertijd is een actiesite de lucht in gegaan met alle belangrijke informatie over de acties. Ook staan hier de standpunten van de drie vakcentrales op een rij.

25 augustus 2004
FNV e-Magazine 25 augustus 2004.htm