Gemeente 's-Hertogenbosch

25-08-2004

Aanpak ondergrondse olietanks

In 's-Hertogenbosch zijn nog ongeveer 230 ondergrondse olietanks die niet meer in gebruik zijn. Deze tanks kunnen bodemverontreiniging veroorzaken. De komende maanden moeten de ondergrondse olietanks worden verwijderd of gesaneerd. Eigenaren van een ondergrondse olietank krijgen van de gemeente het verzoek om de tank te laten verwijderen. Vervolgens zal de gemeente controleren of de tanks op de juiste manier worden verwijderd. Particulieren en bedrijven zijn wettelijk verplicht worden om een ondergrondse tank die niet meer in gebruik is te laten saneren en verwijderen. En wel door een Kiwa-gecertificeerd bedrijf. Zodoende wordt voorkomen dat door lekkage van restanten olie en/of sludge (afbraakproduct van olie) bodemverontreiniging wordt veroorzaakt. Als een ondergrondse olietank nog in gebruik is, moet een periodieke keuring van de tank plaatsvinden. Deze keuring wordt eveneens uitgevoerd door een Kiwa-gecertificeerd bedrijf en de resultaten van de keuring worden overlegd aan de gemeente. Daarnaast moet degene die een vloeibare brandstof of afgewerkte olie opslaat in een ondergrondse tank zich financieel verzekeren voor de aansprakelijkheid die voortvloeit uit verontreiniging van de bodem als gevolg van deze opslag.

Op grond van het zorgplichtartikel van de Wet bodembescherming (artikel 13) kan de eigenaar van een ondergrondse tank aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van een lekkage van de tank indien hij niet alle mogelijke maatregelen heeft getroffen om bodemverontreiniging te voorkomen. Indien verontreinigingen worden aangetroffen, worden deze conform de Wet bodembescherming aangepakt.

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu, tel. (073) 615 57 85. Zie ook www.s-hertogenbosch.nl