Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

Datum: 25 augustus 2004

----------

"Red de binnenduinrand!"

De kwetsbare en uiterst kostbare natuur in de binnenduinrand van Zuid-Holland verdient een betere bescherming. Dat zegt de Stichting Duinbehoud vandaag in een brandbrief aan natuurgedeputeerde Leen van der Sar van de provincie Zuid-Holland. De Stichting Duinbehoud vraagt de provincie om snel groen licht te geven voor het Natuurgebiedsplan Zuid-Hollandse Eilanden Noord. Dit plan voorziet in natuurontwikkeling in de binnenduinrand van Voorne, ondermeer in de Schapengors polder, die ten zuiden van Rockanje tegen de duinen aanligt. Nu nog is dit voornamelijk weidegrond met enige glastuinbouw. "Er ligt een veelbelovend plan voor herstel van het oorspronkelijke landschap", zegt drs. Marc Janssen, directeur van de Stichting Duinbehoud. "Zo'n initiatief biedt uitstekende kansen om het duingebied van Voorne op de Europese kaart te zetten als één van rijkste en meest waardevolle natuurgebieden. Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid voor dit bedreigde natuurtype. En juist in Zuid-Holland valt er op dit gebied nog veel te redden. De provincie Zuid-Holland moet zo snel mogelijk aan de slag!"

Behoefte aan groen

De komende jaren zal het aantal woningen bij Rockanje nog groeien. Daardoor groeit ook de behoefte aan toegankelijk en leefbaar groen. In de bestaande natuurgebieden is de recreatiedruk eigenlijk al veel te hoog. Daarom is uitbreiding met nieuwe groengebieden hard nodig, vindt de Stichting Duinbehoud. De Schapengors polder kan daarin prima voorzien

Waterberging

In natte tijden kan de Schapengors zijn nut bewijzen als natuurlijke waterberging voor Rockanje. Dure technische maatregelen om de geplande nieuwbouw tegen overstroming te beschermen zijn dan overbodig.

Als de duinen erg smal zijn, stroomt het water bij zware regenval meteen de polder in. Als het duingebied wordt verbreed, kunnen de duinen het regenwater beter opvangen en dan wordt het pas na enkele dagen in plaats van uren naar de polder afgevoerd.

Rietorchis en rugstreeppad

In andere duingebieden is al enkele jaren ervaring opgedaan met natuurontwikkeling. Voormalige bollenvelden zijn teruggegeven aan de natuur. Voorbeeldprojecten zijn De Klip, Hertenkamp en Lentevreugd (alledrie rond Wassenaar), De Witte Raaf en Langeveld (beide bij Noordwijk.) De ervaring leert dat dit tot prachtige resultaten kan leiden. Duinbeekjes en duinrellen worden in ere hersteld, bijzondere planten en vogels keren terug. Al snel verschijnen de eerste rugstreeppadjes en in juni bloeit op natte plekken de schitterende rietorchidee met haar sierlijke paarse bloemen. Ook andere bijzondere soorten zoals ratelaar, moeraskartelblad en waterviolier duiken weer op. "Juist die directe relatie met het naastliggende duingebied is van grote ecologische betekenis", vindt Marc Janssen. "Zowel landschappelijk als ecologisch geeft natuurontwikkeling langs de binnenduinrand het gebied een grote meerwaarde. Het uitkopen van bollenboeren is relatief duur. Bij Voorne is de grond een stuk goedkoper! Dat is een reden temeer om snel aan de slag te gaan."

Landschap verrommelt

Terwijl het Natuurgebiedsplan op de plank blijft liggen dreigt de binnenduinrand van Voorne sluipenderwijs te verrommelen. Het karakteristieke, oorspronkelijke landschap verdwijnt langzaam. Janssen: "Je ziet nu dat boeren die met hun bedrijf stoppen, het land verkopen of verhuren aan tal van liefhebbers. Er komen steeds meer volkstuintjes en paardenweitjes. Met zoveel verschillende grondgebruikers wordt natuurontwikkeling op lange termijn onuitvoerbaar en onbetaalbaar. Snel handelen is gewenst en levert aansprekende resultaten op."

Compleet systeem

Janssen zou graag zien dat het complete duinsysteem, van het strand via de duinen en de binnenduinrand tot in het boerenland weer in ere wordt hersteld. "Denk bijvoorbeeld aan reeën en konijnen. Die zoeken beschutting en dekking in het duingebied, maar om voedsel te vinden zoeken ze graag de graslanden langs de duinrand op. Ook vogels als wulp en lepelaar pendelen graag heen en weer. De lepelaar vangt visjes in de poldersloten en de wulp zoekt wormen in het boerenland, maar om te broeden zoeken ze de duinen en de duinrand op."

Bij Egmond in Noord-Holland zijn al diverse natuurontwikkelingsprojecten uitgevoerd om dit ecosysteem weer compleet te maken. Janssen: "Dat moet toch ook in Zuid-Holland mogelijk zijn! De plannen liggen klaar."

Nadere inlichtingen: Marc Janssen, Stichting Duinbehoud, tel. 071-5160490 of 06-45616703.

Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl