Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van der Ham over sterkere XTC en versneden cocaïne (2030418860).
1
Wat is uw reactie op het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) Jaarbericht 2003?

1
Het Jaarbericht DIMS onderstreept voor mij de waarde van dit systeem om te monitoren welke illegale uitgaansdrugs worden aangeboden en wat de kwaliteit en samenstelling van die middelen is, zodat die informatie in de voorlichting gebruikt kan worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dat het aantal gezondheidsklachten bij de EHBO op grote dansevenementen is afgenomen zie ik voor een belangrijk deel als het resultaat van de surveillance functie van DIMS.

2
Hoe beoordeelt u het feit dat de afgelopen jaren steeds sterkere XTC-pillen op de markt zijn gekomen? Hoe verklaart u dat dit vooralsnog niet heeft geleid tot grotere gezondheidsproblemen? Waar is dat aan te danken, of is het toeval? Welke rol heeft voorlichting hier in gehad?

2
Dat vaker hooggedoseerde XTC-pillen op de markt verschijnen brengt grotere risico's mee voor de volksgezondheid, in het bijzonder voor jonge en nieuwe gebruikers. Zowel in de algemene voorlichting aan gebruikers als in de voorlichting aan personen die hun pillen laten testen, wordt nadrukkelijk gewezen op de gevaren van het slikken van hooggedoseerde pillen. Deze voorlichting heeft er naar alle waarschijnlijkheid toe bijgedragen dat op party's geen extra gezondheidsproblemen zijn gesignaleerd.

3
Is het feit dat deze gegevens uit het Jaarbericht 2003 van het DIMS voortkomen (het netwerk van Instellingen voor Verslavingszorg waar de gebruikers hun drugs kunnen laten onderzoeken) aanleiding om de mogelijkheden van het testen en onderzoeken van pillen uit te breiden?

3
Nee, ik zie hierin geen aanleiding het testen en onderzoeken van pillen uit te breiden. Het testsysteem is evenwichtig verspreid over het land en goed toegankelijk voor gebruikers.

4
Wat is uw reactie op de constatering dat er steeds vaker Fenacetine als versnijdingmiddel in cocaïne wordt aangetroffen? Acht u het noodzakelijk om over de gevaren van deze stof extra voorlichting te geven?

4
Fenacetine werd in 2003 regelmatig als versnijdingsmiddel in cocaïnemonsters aangetroffen, een trend die zich in 2004 lijkt voort te zetten. Fenacetine werd vroeger toegepast in pijnstillers, maar dit is in verband met mogelijke carcinogene bijwerkingen sinds 1984 in Nederland verboden. In hoeverre gezondheidsrisico's verbonden zijn aan het (langdurig) gebruik van fenacetine als versnijdingsmiddel is niet bekend. Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring (CAM), dat multidisciplinaire risicobeoordelingen van synthetische drugs uitvoert, zal om een deskundigenoordeel gevraagd worden.


---- --