De Kantonrechter te Lelystad wijst vonnis in Dexia-zaak
Bron: Kantongerecht Lelystad

Datum actualiteit: 25-08-2004

De kantonrechter te Lelystad heeft op 25 augustus 2004 vonnis gewezen in een zaak die door Dexia was aangespannen tegen een cliënt met wie zij een tweetal overeenkomsten van effectenlease onder de naam "WinstVerDriedubbelaar" had afgesloten.

In de procedure vorderde Dexia veroordeling van haar cliënt tot betaling van de eindafrekening.
De cliënt bestreed de vordering en beriep zich er daarbij op dat zijn echtgenote de beide overeenkomsten buitengerechtelijk had vernietigd, omdat zij voor het aangaan van die overeenkomsten niet haar toestemming had verleend als vereist volgens artikel 1:88 BW. IOp zijn beurt vorderde de cliënt verklaring voor recht dat de beide overeenkomsten (door zijn echtgenote) waren vernietigd, alsmede terugbetaling van al hetgeen hij reeds aan Dexia had betaald. Volgens Dexia was de toestemming van de echtgenote echter niet nodig en had de vernietiging van de overeenkomsten door die echtgenote dus geen effect gehad.
Dexia voerde daartoe aan dat de onderhavige overeenkomsten niet kunnen worden aangemerkt als overeenkomsten van koop op afbetaling in de zin van artikel 7A:1576 en dat daarom het toestemmingsvereiste van artikel
1: 88 BW op die overeenkomsten niet van toepassing is.

De kantonrechter oordeelt dat de onderhavige overeenkomsten wel moeten worden aangemerkt als overeenkomsten van koop op afbetaling en dat voor die overeenkomsten ook het toestemmingsvereiste van artikel 1:88 BW geldt.
Volgens de kantonrechter voldoen de overeenkomsten aan de kenmerken van een koop op afbetaling en is het begrip koop of afbetaling, anders dan door Dexia was bepleit, niet alleen beperkt tot overeenkomsten die betrekking hebben op zaken, maar ook op overeenkomsten die betrekking hebben op vermogensrechten.
Dergelijke overeenkomsten vallen krachtens het bepaalde in artikel
1:88, lid 4, BW daarmee onder het toestemmingsvereiste. Voor het oordeel dat onder overeenkomsten op afbetaling als bedoeld in artikel 1:88, lid 4, BW ook vallen overeenkomsten die betrekking hebben op de koop op afbetaling van vermogensrechten beroept de kantonrechter zich op de wetsgeschiedenis van zowel artikel 1:88 BW als die van artikel 7A:1576 BW.

Aldus slaagt het beroep van de cliënt op de vernietiging van de overeenkomsten door zijn echtgenote.
Dat resulteert erin dat de vordering van Dexia wordt afgewezen en dat de vorderingen van de cliënt worden toegewezen.

Voor de uitspraak die de kantonrechter te Amsterdam vandaag in de zaak Eegalease heeft gedaan zie: 'AQ7412'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ7409

Zie het origineel