De Unie


Falck en Sucuricor - Principe-akkoord Sociaal Plan

25 augustus 2004 - Op 29 juli jl. hebben wij u geïnformeerd over de impasse die was ontstaan tijdens de uitwerking van het principe-akkoord over het Sociaal Plan.

Inmiddels is gebleken dat de interpretatie, die de vakbonden aan de afspraken hebben gegeven, juist is. De onderhandelaars van werkgeverszijde hebben dit bevestigd. Nu er overeenstemming is bereikt over de definitieve tekst van het principe-akkoord, is het principe-akkoord weer van kracht.

Waar is het Sociaal Plan voor bedoeld?
Dit Sociaal Plan is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen die voortvloeien uit:

* fusie en integratie Falck Nederland en Securicor Nederland;
* samenvoeging alarmcentrales van Falck en Securicor;
* verzelfstandiging Falck Security Services;
* inrichting gefuseerde Group 4 Securicor Nederland organisatie;
* reorganisatie Mobiele Surveillance van Falck Security BV;
* samenvoeging van Falck Value Services en GeldNet.

De gevolgen treffen voornamelijk indirecte medewerkers, behalve bij de alarmcentrales waar ook directe medewerkers werkzaam zijn.

Er is ook een reorganisatie op komst bij Securicor. Het was de bedoeling dat dit Sociaal Plan ook hierop van toepassing zou zijn. Omdat wij niet willen instemmen met selectie op basis van kwaliteit heeft Securicor besloten om deze reorganisatie buiten dit Sociaal Plan te laten en hier niet met de vakbonden verder over te willen praten. Wij vinden dit een slechte zaak en zullen onze leden dan ook bijstaan als zij door die reorganisatie getroffen worden.

Belangrijkste onderdelen van het Sociaal Plan
De belangrijkste onderdelen zijn:

* Objectieve criteria (dienstjaren) bij plaatsing en bepaling van boventalligheid;

* Recht op ondersteuning bij zoeken andere functie (Mobiliteitsbureau en outplacement);

* Indien geen passende functie binnen het concern aanwezig is en ook geen passende functie extern kan worden gevonden, dan nog 3 maanden salaris en ontslagvergoeding ter grootte van kantonrechterformule;

* Indien er intern een andere, passende functie beschikbaar is waarvan het maximum schaalsalaris lager is dan het bestaande salaris, dan wordt het verschil daartussen als een persoonlijke toeslag (PT) aangemerkt. Deze PT maakt wel deel uit van het basissalaris en telt dus mee voor vakantiegeld, pensioenopbouw e.d. De PT wordt door toekomstige collectieve verhogingen opgegeten. Op dit punt hebben we wel water bij de wijn moeten doen maar gezien het gehele pakket vinden wij dit aanvaardbaar.

De volledige tekst van het sociaal plan is onderaan deze pagina te downloaden. Ook kunt u de tekst opvragen bij ons secretariaat bij mevrouw J. Pieters, tel. 0345-851376 of per email ptr-j@unie.nl .

Een acceptabel resultaat
Wij zijn van mening dat De Unie hiermee een acceptabel resultaat heeft weten te bereiken en legt het daarom positief aan u voor. Leden die werkzaam zijn bij de bedrijfsonderdelen genoemd bij Waar is het Sociaal Plan voor bedoeld? mogen hun stem uitbrengen over dit principe-akkoord. Daartoe kunt u gebruik maken van bijgesloten stemformulier. Wij verzoeken u dit formulier uiterlijk 10 september terug te sturen.

Peter Roos & Suat Koetloe
Bestuurders

Downloads
Falck / Securicor - Principea..
Falck-Securicor - Stembiljet..

woensdag, 25 augustus 2004