Gemeente Oirschot

Gezond en veilig wonen: Last van lawaai van uw buren?

Burenlawaai bederft uw woongenot

Elke ochtend wil de hond van de buren wel érg vroeg worden uitgelaten. U houdt van honden, maar blaffende honden om vijf uur s ochtends vindt u toch minder leuk! De bovenburen geven een feestje. U houdt ook wel van wat gezelligheid. Maar is het nu écht nodig om bijna elke avond tot half twee bezoek over de vloer te hebben? U moet de volgende ochtend om zeven uur opstaan om naar uw werk te gaan.

Burenlawaai is voor een op de drie Nederlanders een probleem. Eén op de acht, dat zijn maar liefst 850.000 gezinnen, heeft zelfs extreme last van lawaai van hun buren. Het kan uw plezier om ergens te wonen aardig bederven. In heel erge gevallen kan het zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Ruzie met buren en misschien wel stress en slapeloosheid eisen hun tol. Lawaai gaat jammer genoeg niet vanzelf over. Wat kunt u doen? Samen met gemeenten en verschillende belangenorganisaties heeft het ministerie van VROM de handreiking Burenlawaai ontwikkeld. Dit is een overzicht van maatregelen voor het aanpakken van het probleem burenlawaai. De handreiking is te vinden op de site van het ministerie www.vrom.nl/geluidhinder. De handreiking richt zich vooral op organisaties die een rol kunnen spelen bij het oplossen van het probleem. Denk aan woningcorporaties, buurtbemiddeling, de gemeente en de wijkagent.

Maar de handreiking Burenlawaai kan ook ú helpen met uw problemen met uw buren. Naast maatregelen vindt u lessen uit de praktijk. En het is mogelijk om advies op maat te krijgen. U vult een aantal vragen in en krijgt de meest geschikte oplossingen op een rijtje. Dit kunnen simpele oplossingen zijn. Het hangt af van het probleem. Bij het geluid van schuivende stoelen op de houten vloer van de bovenburen volstaat een simpele oplossing. U kunt met uw buren afspreken dat ze viltjes onder de stoelpoten doen. De feestende buren kunt u vragen na een bepaalde tijd het geluid van de muziek lager te zetten.

Niet alle problemen zijn op te lossen met een goed gesprek en een afspraak. Bijvoorbeeld als meer mensen in uw flat geluidsoverlast hebben doordat de huizen gehorig zijn. De woningcorporatie kan dan misschien met u meedenken over een oplossing voor de flat. Een ander voorbeeld is als u met uw buren heeft gepraat en het heeft niet geholpen. Dan heeft u behoefte aan de bemiddeling van een tussenpersoon. Denk hierbij niet alleen aan de politie, maar eerder aan andere organisaties zoals buurtbemiddeling. In het uiterste geval kan er tot huisuitzetting worden overgegaan. De handreiking vertelt u wat uw mogelijkheden zijn. U leest op www.vrom.nl/geluidhinder wat u zelf kunt doen en welke organisaties u helpen bij de aanpak van het probleem.