Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

25 augustus 2004

Minder gevaarlijk afval leidt tot sluiting van draaitrommelovens

Gevaarlijke afvalstoffen zullen met ingang van 2005 niet meer in Nederlandse draaitrommelovens worden verbrand. Dit hebben AVR en het ministerie van VROM besloten. Oorzaak is de sterke daling in het aanbod van gevaarlijke afvalstoffen en de druk op de tarieven. Dit maakte een verantwoorde exploitatie van de laatste in Nederland operationele draaitrommeloven niet langer mogelijk.

AVR zal de overige verwerkingsmogelijkheden van gevaarlijk afval en de daaraan gerelateerde complete dienstverlening continueren. In 1984 hebben de het ministerie van VROM en AVR de joint venture AVR-Chemie opgericht. Kernactiviteit van dit bedrijf vormt de opslag en verwerking van gevaarlijke afvalstoffen. Hier­voor beschikt het bedrijf over de C-2 deponie voor de opslag van sterk uitloogbare gevaarlijke afvalstoffen en één draaitrommeloven (vóór medio 2004 had AVR twee van deze ovens).

Aanvankelijk kreeg AVR-Chemie steeds meer gevaarlijk afval te verwerken. Economische groei, meer milieubewustzijn en een beter toezicht op de wijze waarop met afval wordt omgegaan, vormden hiervoor de basis. Vanaf het midden van de jaren negentig daalde het aanbod. Inves­teringen in schonere productietechnieken en het gebruik van andere/schonere grond- en hulpstoffen maakte dat er minder van dit soort afval werd geproduceerd. Daarnaast zijn er door het gevoerde afvalbeleid en de wijze waarop aan de regelgeving invulling is geven ook alternatieve verwerkingsmogelijkheden beschikbaar gekomen in de vorm van recycling en inzet van hoogcalorische afvalstoffen als brandstof in bijvoor­beeld cementovens. Hierdoor is er overcapaciteit ontstaan en kwamen de tarieven voor de verwerking in draaitrommelovens steeds verder onder druk te staan.

In 2002 dreigde deze daling van inkomsten gecombineerd met een stijging van de bedrijfskosten te leiden tot beëindiging van de exploitatie van de draaitrommelovens. Om dit te voorkomen, hebben AVR en het ministerie van VROM twee jaar geleden een overeenkomst gesloten waarbij AVR zich verplicht zorg te dragen voor het verwerken van specifieke gevaarlijke afvalstoffen in de draaitrommelovens tegen redelijke en non-discriminatoire tarieven. Het ministerie verplicht zich met deze overeenkomst vooraf het voor één of twee jaar geprog­nosti­ceer­de verlies aan te vullen.

Sinds het sluiten van de overeenkomst in 2002 is de verliessituatie verder verslechterd. Reden voor AVR en het ministerie van VROM om na te gaan of er voldoende basis is om met de exploitatie van de draaitrommelovens door te gaan. Door het bureau Afvaloverleg Orgaan is een studie uitgevoerd naar de ontwikkeling van het afvalaanbod en naar de situatie in buurlanden van Nederland. Conclusie is dat het aanbod van gevaarlijk afval dat voor verwerking in draaitrommelovens is bestemd, de komende jaren nog verder zal dalen. Ook is vastgesteld dat in de landen rond Nederland ruim voldoende draaitrommelovens staan om het Nederlandse aanbod te verwerken.

De uitgevoerde studie en het overleg tussen AVR en de het ministerie van VROM hebben geleid tot de conclusie dat er geen zicht is op een bedrijfseconomisch acceptabele bedrijfsvoering. Gecombineerd met de beschikbare capaciteit in de omringende landen is door AVR en het ministerie van VROM besloten om de overeen­komst uit 2002 voortijdig te beëindigen.

Het ministerie van VROM betaalt een compensatievergoeding van 27,85 miljoen euro aan AVR. Dit bedrag bestaat ondermeer uit de afwaardering van de boekwaarde van de draaitrommeloven (¤ 12 mln.), de afvloeiingskosten van het personeel (¤ 7,8 mln.) en de doorlopende vaste kosten (¤ 5,8 mln.). Dit onder voorbehoud dat de Europese Commissie deze regeling goedkeurt.

Het besluit betekent dat de laatste draaitrommeloven per 1 januari 2005 wordt gesloten en de aanbieders van de betreffende afvalstoffen een beroep zullen moeten doen op de in het buitenland (ruimschoots) beschikbare draaitrommelovencapaciteit. Dit kan via AVR, want AVR zal haar activiteiten op het gebied van gevaarlijk afval en de daaraan gerelateerde complete dienstverlening continueren.

Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft vandaag de Tweede Kamer over het besluit ingelicht.

Meer info:

Brief aan de Tweede Kamer (pdf, 77 KB)
(http://www.vrom.nl/docs/milieu/Kamerbrief_AVR2004080709.pdf ) Cluster Afval (dossiers met achtergrondinformatie over het afvalbeleid van het ministerie van VROM) http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9535

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18373 )