UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Veendijken een jaar na Wilnis

Eind augustus 2003 vonden na een lange periode van droogte dijkafschuivingen plaats bij Wilnis en Rotterdam. Op initiatief van de waterschappen werd een intensief op de praktijk gericht onderzoeksprogramma gestart naar de oorzaken van de dijkverschuivingen, en naar mogelijkheden om dit in de toekomst te voorkomen. Verdroogde veendijken waren een nieuw fenomeen. Inmiddels hebben de waterschappen een onderzoek ingesteld om zicht te krijgen op de meest risicovolle plaatsen. Op basis hiervan zijn ze in hun gebied hard bezig met preventieve werkzaamheden die soortgelijke calamiteiten moeten voorkomen.

Waterschappen druk bezig met preventieve werkzaamheden De waterschappen met veendijken in hun gebied voeren preventieve werkzaamheden uit. De preventieve maatregelen houden voornamelijk het aanbrengen van een kleidek of steunbermen in. In het uiterst geval wordt soms gekozen voor een damwandconstructie. Een eventuele aanvullende preventieve maatregel zou het kunstmatig bevochtigen van de dijk met 'surfactant' kunnen zijn. Op dit moment loopt een proef met dit middel. De surfactant kan dienen als alternatief voor het versterken van de dijk in tijden van droogte. Maar alleen bij die dijken die slechts bij extreme droogte gevaar opleveren. Voor structurele verbetering blijft verzwaring het devies.

Inventarisatie risicovolle plekken
Als gevolg van de calamiteiten in de zomer van 2003 is Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) in opdracht van de waterschappen een reeks van onderzoeken gestart en heeft zij op basis daarvan de waterschappen praktische handreikingen gegeven. De inzet is tegen maatschappelijk verantwoorde kosten snel en effectief tot verbeteringsmaatregelen te komen. De STOWA startte bijvoorbeeld onderzoek naar de werking van droogte op de veendijken. Ook onderzocht ze mogelijke oplossingen. Daarnaast bracht de STOWA rapporten uit over de inspectiemethoden en het identificeren van zwakke plekken in de veendijken. Op basis van de adviezen van de STOWA hebben waterschappen de risicovolle plekken geïnventariseerd en een prioritering aangebracht voor vervolgonderzoek en verbeteringen. Alle onderzoek ten spijt blijft er nog veel onduidelijk over de wijze waarop veen zich gedraagt bij droogte.

Normering regionale keringen
Het belang van regionale keringen is de laatste decennia gestegen. Er wonen meer mensen achter de keringen en ook de bedrijvigheid is in veel gebieden toegenomen. Door deze stedelijke ontwikkeling is het noodzakelijk duidelijke afspraken te maken over de veiligheid van de keringen. Daarom hebben de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg gezamenlijke afspraken gemaakt om uiteindelijk te komen tot het bepalen van normen waaraan de regionale keringen, waaronder veendijken, moeten voldoen.

Nadere informatie bij Aly Oldersma, persvoorlichter Unie van Waterschappen, telefoonnummer 06-55394307.


-Einde persbericht-

25 aug 04 16:39