Gemeente Heusden


College stelt nieuwe sluitingstijden horeca voor 25-8-2004 Het college van Heusden gaat de gemeenteraad voorstellen de sluitingstijden voor de plaatselijke horeca in het weekend (in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag) te verruimen van 3.00 tot 4.00 uur. Dit houdt in dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op dit punt moet worden aangepast.

Op 27 mei jongstleden organiseerde de gemeente Heusden een horecaconferentie. Op deze bijeenkomst kregen diverse belanghebbenden de gelegenheid hun visie op de horeca in de gemeente Heusden te geven en hierover met elkaar in discussie te gaan. Een aantal opvattingen dat tijdens de conferentie naar voren is gebracht met betrekking tot de sluitingstijden, is in het voorstel van het college verwerkt.

Het college van Heusden stelt dat er goede redenen zijn om de sluitingstijden in het weekend te verruimen. Zo wil het college de horeca onder meer de kans geven in te kunnen spelen op landelijke ontwikkelingen. Het is bijvoorbeeld een landelijke tendens dat het uitgaanspubliek op een later uitstip wil uitgaan dan een aantal jaar geleden. Het college verwacht niet dat eventuele overlast voor omwonenden zal toenemen als de horeca langer open mag blijven. Daarbij dient aangemerkt te worden dat het nog maar de vraag is of alle horeca-ondernemers daadwerkelijk gebruik gaan maken van de ruimere openingstijden.

Volgens het collegevoorstel blijft de sluitingstijd in de APV voor de overige dagen (doordeweeks) gehandhaafd op 1.00 uur. Omdat het college tegemoet wil komen aan het verzoek van de horeca om ten behoeve van besloten feesten doordeweeks tot 2.00 uur open te mogen zijn, zal nu bekeken worden onder welke voorwaarden voor dit soort partijen eenvoudiger ontheffing verleend kan worden.

Het voorstel van het college komt aan de orde in de Commissie ABZ op 16 september 2004. De gemeenteraad behandelt het voorstel tijdens de raadsvergadering van dinsdag 5 oktober.