Gemeente Voorburg-Leidschendam


Beenakker burgemeester Asten

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 25 augustus 2004
---

Bij Koninklijk Besluit van 24 augustus 2004 is de heer ir. J. Beenakker (VVD) met ingang van 16 september 2004 benoemd tot burgemeester van de gemeente Asten in Noord-Brabant. Voor Beenakker wordt dit zijn eerste burgemeesterspost.

Beenakker is op 29 juni door de gemeenteraad van Asten unaniem als enige kandidaat aanbevolen bij de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, mevrouw H. Maij-Weggen. Van 1999 tot en met 2001 was Hans Beenakker wethouder in de voormalige gemeente Voorburg en van 2002 tot heden wethouder in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij heeft onder meer in portefeuille gehad Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer, Economische Zaken, Jeugd- en Jongerenwerk, Kunst en Cultuur en het project Sijtwende.

In een eerste reactie laat Beenakker weten verheugd te zijn. "Ik zie het als een enorme uitdaging. Ook de representatieve kant van de functie spreekt mij aan. De gemeente Asten biedt mij interessante nieuwe bestuurlijke vraagstukken in een andere omgeving en is ook op een aantal punten vergelijkbaar met Leidschendam-Voorburg. Combinatie van stedelijk en landelijk gebied, een hoog voorzieningenniveau en onderdeel van een kaderwetgebied. Beenakker studeerde Agrarische Economie (richting Landbouwpolitiek en Recht) aan de Landbouwuniversiteit Wageningen.

Beenakker kenmerkt zich als een bestuurder met een brede bestuurlijke interesse. Belangrijke lokale projecten die zijn gerealiseerd tijdens zijn Voorburgse wethouderschap zijn de bouwplannen van The Village, de Loohof (voormalig Intechniumlocatie) en de Groene Loper (voormalig van Royenschool locatie).

Tot en met 2001 was hij lid van het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden
(portefeuillehouder economie). Regionale projecten die zijn gerealiseerd zijn onder meer het Kantorenprogramma, de Detailhandel structuurvisie Haaglanden, het Leisurebeleid en de Visie Vlietzone.

In de nieuwe gemeente Leidschendam-Voorburg was Verkeer en Vervoer een nieuw beleidsterrein in zijn portefeuille en werd hij projectwethouder voor Sijtwende. Locale projecten die in deze periode zijn gerealiseerd zijn het opstellen van een nieuw Verkeers- en Vervoerplan, project Sijtwende (de aanleg van de Noordelijke Randweg Haaglanden inclusief woningbouw), de fusie van de bibliotheken, het opzetten van de nieuwe Vrije Academie (Trias) en theater Camuz, het opzetten van het handhavingsbeleidsplan en de opzet van een nieuw jongerencentrum in Leidschendam. Hij heeft het jeugdbeleid een verfrissende impuls gegeven door het lanceren van een jongerenwebsite www.younglevel.nl.

Beenakker heeft zich in de regio sterk gemaakt voor de komst van de HOV-lijn 19 (hoogwaardige regionale tramlijn) en RandstadRail. Voorts was hij voor de gemeente lid van de regionale gebiedscommissie Land van Wijk en Wouden en de Landinrichtingscommissie Leidschendam.