Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 25-8-2004

AWBZ-branches en overheid maken afspraken over AWBZ

De brancheorganisaties in de AWBZ en staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS hebben vandaag afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de AWBZ tot en met 2007. De afspraken zijn in een convenant vastgelegd en moeten bijdragen aan een beheersing van de groei van de AWBZ-uitgaven en tevens tot het oplossen van andere knelpunten. Het convenant wordt nu ter instemming voorgelegd aan de bij de brancheorganisaties aangesloten leden.

De AWBZ-uitgaven, voor onder andere gehandicaptenzorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg, zijn de laatste jaren fors gestegen. Er is meer zorg geleverd om wachtlijsten weg te werken en door demografische factoren. De staatssecretaris wil onverwachte stijgingen in de AWBZ-uitgaven voorkomen. De brancheorganisaties vinden het van belang op lange termijn een stabiele ontwikkeling van de zorgsector te garanderen.

De voornaamste afspraak in het convenant is dat de AWBZ-uitgaven alleen binnen de financiële kaders van het regeerakkoord kunnen blijven groeien. De zorgaanbieders spreken af tot 2007 jaarlijks 1,25% meer cliënten te helpen op basis van de beschikbare middelen. Beoogd wordt hiermee de te verwachten groei van de vraag naar zorg op te vangen. Daarnaast zijn er verbeteringen mogelijk in de toegang tot de AWBZ-zorg.

In het convenant zijn verder ook afspraken opgenomen over vereenvoudiging van de toegang tot de AWBZ-zorg. Zo zullen zorgaanbieders in de toekomst eenvoudige en overduidelijke aanvragen voor AWBZ-hulp zelf kunnen beoordelen, zonder voorafgaande tussenkomst van een indicatieorgaan. Het rijk past daar de regels op aan. Verder zijn er in het convenant afspraken opgenomen over meer vrijheid bij bouwinvesteringen, zorginnovatie, ICT en over vermindering van bureaucratie. De convenantpartijen zullen regelmatig met elkaar overleggen om de voortgang te bespreken.

Namens:

* Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging
* GGZ Nederland, brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg

* Landelijke Vereniging voor Thuiszorg

* Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
* Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)