Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

Initiatiefwet GroenLinks voor huursubsidie studentenkamers

Utrecht, 25 augustus 2004 - Vandaag heeft GroenLinks een initiatiefwet ingediend die huursubsidie voor studentenkamers mogelijk maakt. De LSVb is verheugd met dit voorstel, en hoopt dat de Tweede Kamer hiermee akkoord gaat.

In de initiatiefwet vraagt GroenLinks drie euro per jaar van de huizenbezitter, door de netto-uitgaven voor hypotheekrente aftrek met 0,0011 procent te verlagen. Met dit bedrag, in totaal zo'n 10 miljoen euro, kan huursubsidie op kamers worden verwezenlijkt. Daarnaast wil GroenLinks dat minister Dekker de woningcorporaties aanspreekt op hun verantwoordelijkheden. Rijke corporaties zouden hun financiële overschotten moeten inzetten voor de huisvesting van jongeren en studenten. Zo kan er eindelijk worden samengewerkt om studentenkamers te gaan bouwen.

De LSVb pleit al jaren voor huursubsidie op onzelfstandige eenheden, omdat corporaties dan zullen investeren in studentenkamers. Zonder huursubsidie blijkt dat namelijk niet rendabel te zijn. Samenwerking is volgens de LSVb essentieel om de kamernood te kunnen oplossen: overheid, corporaties en gemeenten moeten samen op zoek gaan naar structurele oplossingen.

Uit de huisvestingsinventarisatie die de LSVb in juli van dit jaar uitvoerde, bleek dat dertigduizend studenten wachten op een kamer. In Amsterdam en Utrecht kan de wachttijd voor een kamer in het centrum zelfs oplopen tot vijf jaar. De LSVb vindt dat de huidige oplossingen, zoals containers, een goed begin zijn, maar gericht op de korte termijn. Voorzitter Kim Toering: "Als de Kamer deze initiatiefwet steunt, zijn structurele oplossingen eindelijk in zicht."