---

Nieuwsberichten
---

Minister Kamp geeft thuisfront uitleg over Irak

25-8-2004 16:58:00

In de Utrechtse Jaarbeurs gaf minister Henk Kamp woensdagmiddag (24 augustus) tijdens de thuisfrontdag toelichting aan familie en vrienden van de uitgezonden militairen op de situatie in Irak. De bijna 2.000 bezoekers kregen daarnaast van de Chef Defensiestaf, generaal Dick Berlijn, een overzicht van de laatste stand van zaken van de veiligheidssituatie in het gebied. De bevelhebbers van de landmacht en de marechaussee deelden hun ervaringen van het zojuist afgeronde bezoek aan de troepen in Irak met de aanwezigen.

Minister Kamp benadrukte tegenover vrienden en familie van de uitgezonden militairen nogmaals de noodzaak van de aanwezigheid van hun dierbaren in Irak. Ook vertelde hij over zijn eigen ervaringen tijdens de bezoeken aan het gebied. "De bevolking bestaat uit straatarme gezinnen die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Vertwijfelde, geïntimideerde mensen. Ik was diep onder de indruk van de wijze waarop onze militairen zich inzetten om te proberen voor deze mensen rust en orde te scheppen, een begin van democr atieenzichtopeenbeterleven.

Kamp sprak de hoop uit dat de bijeenkomst van vanmiddag een steun in de rug zal zijn voor het thuisfront. Dat de achterban zich beter geïnformeerd weet en ervaart dat de militairen in Irak gesteund worden door een professionele, capabele defensieorganisatie. De bewindsman gaf aan niet te kunnen beloven dat de risico's voor de Nederlandse militairen kleiner zullen worden, maar zegde het thuisfront wel toe dat iedereen zijn uiterste best zal doen de risico's te minimaliseren en de missie te laten slagen.

2004-08-25 Toespraak van de minister van Defensie gehouden tijdens de Thuisfrontdag in Utrecht

2004-08-24 Extra informatiedag thuisfront Nieuws Nieuwsberichten