Provincie Limburg

Schoolmaatschappelijk werk met 260.000,- ondersteund Onduidelijkheid over de financiering uit de wereld

Schoolmaatschappelijk werk met 260.000,- ondersteund

Gedeputeerde Staten (GS) stellen 260.000,- beschikbaar voor schoolmaatschappelijk werk op scholen in de gemeenten Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals. Samen met het geld dat de gemeenten zelf voor dit doel inzetten ( 585.000,-), kunnen alle 79 scholen voor primair onderwijs en de 12 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Maastricht-Mergelland het schoolmaatschappelijk werk voortzetten. Met dit besluit is een einde gekomen aan de onduidelijkheid die er bestond over de financiering van het schoolmaatschappelijk werk in het onderwijs. Het schoolmaatschappelijk werk wordt uitgevoerd door Trajekt en Bureau Jeugdzorg.

Van de 260.000,- die GS inzetten, is 160.000,- afkomstig uit het geld dat de Provincie Limburg vanuit het Rijk voor jeugdzorg beschikbaar heeft. De overige 100.000,- is afkomstig uit eigen provinciale middelen. Omdat de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering van het schoolmaatschappelijk werk, is met hen afgesproken dat zij die verantwoordelijkheid uiterlijk op 1 januari 2007 hebben ingevuld. Op dat moment vervalt ook de provinciale bijdrage van 100.000,-. De inzet van de overige 160.000,- is structureel.

De gemeenten in de regio Maastricht-Mergelland hebben een plan opgesteld voor het continueren van schoolmaatschappelijk werk in het primair en voortgezet onderwijs. Om de zorg en opvang van kinderen te structureren en te coördineren worden op alle scholen zorgteams gevormd. Hierin werken de diverse partijen, betrokken bij de zorgverlening aan kinderen en jongeren in het onderwijs, samen. Dit zijn het algemeen maatschappelijk werk Trajekt, Bureau Jeugdzorg, de schoolarts en eventueel andere deskundigen.

De zorgteams dragen bij aan een goede structuur van integrale leerlingenzorg op de scholen en bevordert de deskundigheid van docenten. Samenwerking op het terrein van onderwijs, welzijn en jeugdzorg leidt ertoe dat kinderen en jongeren minder snel door gespecialiseerde voorzieningen, zoals de jeugdzorg, moeten worden opgevangen.

25-8-2004 16:57