LANDesk Software helpt organisaties bij het snel, gemakkelijk en veilig uitrollen van Windows XP SP2

Beheertools voorkomen overbelasting van het netwerk en zorgen voor optimaal beheer van de nieuwe beveiligingsfuncties in SP2

Reading (GB), 25 augustus 2004 - Organisaties die Windows XP Service Pack 2 (SP2) willen uitrollen, kunnen er met behulp van de oplossingen van LANDesk Software, producent van geïntegreerde beheeroplossingen voor desktops, servers en mobiele apparatuur, voor zorgen dat deze complexe operatie probleemloos verloopt. Organisaties die niet beschikken over LANDesk-software, kunnen kosteloos een evaluatieversie downloaden waarmee tot 100 desktops centraal beheerd kunnen worden.

Windows XP Service Pack 2, dat onlangs door Microsoft is vrijgegeven, zorgt ervoor dat de beveiliging van Windows XP-systemen sterk wordt verbeterd. Voor organisaties is het belangrijk dat zij hun desktopsystemen tijdig voorzien van dit service pack, omdat hiermee onder andere de kans op besmetting door virussen en wormen aanzienlijk wordt teruggebracht.

Dat bedrijven belang hechten aan een snelle uitrol van SP2 blijkt onder andere uit een recent onafhankelijk onderzoek uit Groot Brittannië, waarin 400 IT-managers en decision makers werd gevraagd naar hun plannen met betrekking tot SP2. Ruim 70 procent gaf hierbij aan van plan te zijn om de uitrol van SP2 binnen de organisatie nog dit jaar af te ronden. Als belangrijkste motivatie noemde men de behoefte aan betere beveiliging binnen het netwerk, gevolgd door de behoefte om het aantal automatische updates terug te brengen en de nieuwe functies die SP2 biedt.

Ook LANDesk Software verwelkomt de verbeterde beveiligingsvoorzieningen, maar raadt IT-professionals bij organisaties tevens aan rekening te houden met de omvang van SP2: zo'n 270MB. Bij een grootschalige uitrol kan de resulterende toename in het netwerkverkeer zorgen voor problemen met de bandbreedte, met als gevolg applicaties die zeer traag werken of mogelijk zelfs geheel uitvallen. Daarnaast luidt een van de belangrijkste adviezen dat voorkomen moet worden dat werknemers niet zelfstandig SP2 kunnen downloaden en installeren, omdat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor de werking van bedrijfsapplicaties.

Analisten, zoals marktonderzoeker Ovum, raden organisaties verder aan om SP2 eerst uitvoerig te testen, teneinde eventuele problemen van tevoren te detecteren en op te lossen. Het uitrollen van SP2 zou verder gezien moeten worden als de uitrol van een nieuw besturingssysteem. Organisaties zouden daarom eerst een effectieve strategie moeten formuleren om de distributie van deze update over het netwerk in goede banen te leiden.

Met behulp van netwerkbeheertools zoals LANDesk Management Suite, kunnen IT-beheerders dit hele proces aan de hand van een aantal duidelijke stappen doorlopen. Daarbij wordt eerst een complete inventarisatie en audit van het netwerk uitgevoerd. Tevens wordt SP2 uitvoerig getest aan de hand van de gebruikte bedrijfsoplossingen. Uiteindelijk volgt dan een gemakkelijke en effectieve uitrol.

De software van LANDesk beschikt over een aantal essentiële functies en procedures die organisaties tijdens dit gehele proces begeleiden, zodat SP2 met een minimale belasting van het netwerk kan worden uitgerold. Hiertoe behoren:


* Patch Manager - detectie en beoordeling van eventuele kwetsbaarheden binnen de organisatie;
* Targeted Multicast - zorgt voor optimale softwaredistributie via het netwerk, door middel van subnets;
* Peer Download - ontlast de servers doordat eerder geïnstalleerde softwarepakketten van andere computers op hetzelfde subnet gedownload kunnen worden;
* Dynamische regeling van de bandbreedte - zorgt ervoor dat netwerkbandbreedte gereserveerd kan worden voor specifieke taken, zodat de distributie van updates zo min mogelijk gevolgen heeft voor de snelheid van het netwerk;
* Inventarisatie - detecteert en volgt alle hardware- en softwaremiddelen, versienummers en de systeemconfiguraties, zodat ieder systeem de juiste software krijgt.

Kosteloze evaluatieversie
LANDesk Software heeft een kosteloze evaluatieversie beschikbaar van LANDesk Management Suite. Deze kan gedurende een periode van 45 dagen gebruikt worden voor het beheer van maximaal 100 systemen. Deze evaluatieversie is te vinden op de website van LANDesk Software: www.landesk.com



Ingezonden persbericht