PERSBERICHT - 2004-08-25

Kwart Nederlanders blijft dit jaar in eigen land

Een kwart van alle Nederlandse vakantiegangers blijft deze zomer in eigen land. Ondanks het tegenvallende weer in juni en de eerste helft van juli vieren daarmee meer Nederlanders hun vakantie in eigen land dan in 2003. Tijdens de bijzonder mooie zomer van vorig jaar koos namelijk nog 23% een Nederlands vakantieadres.

Nederland blijft hiermee veruit de populairste vakantiebestemming, gevolgd door Frankrijk en Spanje met respectievelijk marktaandelen van 13 en 8 procent.

Verder blijkt dat de positie van het reisbureau verder onder druk staat. Deze zomer boekt 30 procent van de vakantiegangers een reis via het reisbureau, terwijl dat in 2003 nog 37% was.

Het aantal vakantieboekingen via het internet laat daarentegen een verdere groei zien. Vorig jaar werd één op de vijf vakanties op virtuele wijze geregeld, deze zomer is dat percentage gestegen tot 29 procent.

Bovenstaande uitkomsten zijn afkomstig uit het TravelBox onderzoek van Trendbox. Dit grootschalige onderzoek geeft op continue basis inzicht in de vakantie-intenties van de Nederlandse consument.

Door het continue karakter worden ontwikkelingen met betrekking tot bestemmingen, vormen van vervoer, soort vakantie en wijze van boeken vroegtijdig en eenvoudig inzichtelijk gemaakt.