PLAN NEDERLAND

Chaos na aanslagen Dhaka bemoeilijkt noodhulp

25 augustus 2004 DHAKA, AMSTERDAM

De aanslag met handgranaten die afgelopen zaterdag dood en verderf zaaide onder tientallen politieke prominenten in Bangladesh, zorgt nu voor hevige onrust in heel Bangladesh. De noodhulp die de internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan de afgelopen weken opstartte naar aanleiding van de hevige overstromingen, komt hierdoor in gevaar.

De medewerkers van Plan in Bangladesh en de families in de dorpen en wijken waar Plan werkt, zijn veilig. De kindgerichte ontwikkelingsprogramma's zijn echter onderbroken wegens de huidige instabiliteit in het land. Slechte bereikbaarheid van de programmagebieden vormt het grootste obstakel. Het werkschema wordt momenteel aangepast aan de dagelijkse ontwikkelingen. Hierdoor lopen de noodhulp- en wederopbouwprogramma's van Plan Bangladesh naar aanleiding van de recente overstromingen, vertraging op. Plan Bangladesh heeft een noodsituatie-werkgroep geformeerd, die de situatie zal inschatten en zo kan inspelen op de ontwikkelingen van de komende weken.

Stakingen
De oppositie heeft plannen om aanstaande zaterdag een nationale algemene staking te houden terwijl de overheidspartij dan juist een protestbijeenkomst wil organiseren tegen de staking en de bomaanslag. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk leiden tot politieke conflicten tussen deze twee rivalen.

Opeising aanslag
Hikmatul Zihad, een vooralsnog onbekende fundamentalitische groepering heeft verantwoordelijkheid voor de aanslag van afgelopen zaterdag opgeëist en deed daarbij nog de opmerkleijke belofte om de leider van de Agami Leage, Sheikh Hasina binnen een week te vermoorden. Hyder Rob, een persoon die zegt Hikmatul Zihad te vertegenwoordigen, zei in een bericht dat per e-mail bij verschillende persbureaus binnenkwam: 'Wij komen en we zullen dit keer met succes ons doel (moord op Sheikh Hasina, red.) binnen zeven dagen verwezenlijken'.

Internationale reacties
De aanslag van vorige week heeft ook de aandacht van verschillende internationale leiders. Kofi Annan, de secretaris-generaal van de V.N., veroordeelde de aanval op de Awami Leage. Collin Powel sprak namens president Bush van de V.S. over de telefoon met Sheikh Hasina en Khaleda Zia, de minister president. Hij uitte zijn zorgen over de ontstane situatie. Collin Powel en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw eisten een grondig onderzoek naar de granaataanval en naar de soortgelijke aanvallen die in het land plaatsvinden.

25 aug 04 18:16