Gemeente Hoorn


Cameratoezicht bij overwegen Liornestraat en Berkhouterweg

Bericht van ProRail, 25 augustus 2004

De overweg Berkhouterweg en de overweg Liornestraat zijn sinds kort uitgerust met cameratoezicht. Hiermee probeert ProRail het aantal gevallen van vandalisme terug te dringen, daders op te sporen en het trein- en wegverkeer veiliger te maken. Het is verboden en gevaarlijk om langs het spoor te lopen en mensen die het treinverkeer in gevaar brengen kunnen worden bestraft. Vandalisme zorgt bij beide overwegen regelmatig voor storingen, die vertragingen in het treinverkeer veroorzaken.

ProRail heeft de omwonenden een brief gestuurd, waarin zij kunnen lezen dat de overweg is ingericht voor cameratoezicht. Ook heeft ProRail aandacht gevraagd voor gevaarlijke situaties bij het spoor.

Sticker bij de overweg Levensgevaar Ongeveer 10 procent van alle treinvertragingen wordt veroorzaakt door derden (bijvoorbeeld vandalisme, aanrijdingen, zelfdoding en spoorlopers). Treinen hebben door hun grote gewicht een lange remweg, ongeveer 600 meter. Een trein kan dus niet zomaar stoppen voor iemand! Bovendien schrikken machinisten enorm als zij plotseling mensen op de overweg zien, of mensen langs
het spoor zien lopen. Vaak gaat het net goed, maar het gaat ook mis: zo'n 200 keer per jaar vindt er in Nederland een ernstig ongeluk plaats op het spoor. ProRail wil daarom dat mensen voor hun eigen veiligheid op de openbare weg blijven en wachten bij een gesloten overweg.

Bellen of mailen
Ziet u iemand bij overweg Berkhouterweg vandalisme plegen of het spoor oplopen, dan kunt u dit doorgeven aan de politie via telefoonnummer
0900 8844.
Wanneer u vragen, tips op opmerkingen heeft, kunt u bellen naar Liza Neve van ProRail, telefoonnummer 020 2014407. Een e-mail sturen kan ook: liza.neve@prorail.nl.

---