Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 25 augustus 2004
PERSBERICHT: Bemanning omgeslagen skûtsje gered

Nieuw drama bij Lemmer voorkomen

De Lemster reddingboot Anna Dorothea van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vanmiddag om 12.30 uur de vier bemanningsleden van de skûtsje Twee Gebroeders uit Oppenhuizen aan land gebracht. De skûtsje was door een windvlaag omgeslagen en snel daarna gezonken. De vier mannen hebben naar eigen zeggen een half uur in het IJsselmeer gelegen, alvorens zij werden gered. Eén van de vier is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd.

Een passerend jacht meldde om 11.45 uur aan de Kustwacht dat er een skûtsje was omgeslagen nabij de boei NM8, tussen de Friese Hoek en de Rotterdamse Hoek. De Kustwacht alarmeerde de KNRM-reddingboten Anna Dorothea en Wouter Vaartjes van het reddingstation in Lemmer. Het particuliere bergingvaartuig No Limit ving die melding op en zette ook koers naar de opgegeven positie.
Toen de hulpverleners om 12.10 uur ter plaatse kwamen, was de skûtsje inmiddels gezonken. De vier bemanningsleden dreven op hun zwemvesten in het IJsselmeer. De No Limit en de Wouter Vaartjes haalden beide twee geredden uit het water. De vier werden overgezet op de grotere reddingboot Anna Dorothea, die ze met spoed naar Lemmer bracht. Drie van de vier waren licht onderkoeld. Zij werden in het KNRM-boothuis opgevangen en daar voorzien van een kop koffie en droge kleding. De vierde was er ernstig aan toe en werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Afgelopen zaterdag verdronk er een watersporter in het vaargebied van de Lemster reddingboten. Een dagenlange zoekactie naar de man heeft niets opgeleverd. Dankzij een oplettende zeiler, de snelle melding van de Kustwacht en de inzet van de reddingboten en de berger kon een soortgelijk drama vandaag worden voorkomen. Zeker met die andere actie in het achterhoofd geeft deze redding bijzonder veel voldoening, aldus schipper Klaas Verhoeff van de reddingboot Anna Dorothea.

EINDE PERSBERICHT