THEATER NOMADE

Sharon kruisigt Jezus in nieuw politiek theaterstuk

SHARON KRUISIGT JEZUS IN NIEUW POLITIEK THEATERSTUK

Op Woensdag 25 Augustus, 21.00 uur gaat op Kasteel de Haar het nieuwe politieke theaterstuk 'Het Beloofde Land' (of Sharon, Jezus en Wij) van Theater Nomade in première.

De boekpresentatie op 30 Juni aan Gretta Duisenberg zorgde reeds voor enige deining. Heftige e-mails en gekwetste reacties waren het gevolg. Locaties annuleerden voorstellingen, schouwburgen weifelden over presentatie en het Fonds voor de Podiumkunsten erkende in een beroepsprocedure, dat er onterecht een politiek-ideologisch oordeel was geveld.

Auteur Ab Gietelink reisde naar Israël en de Palestijnse gebieden en schreef tussen de 'checkpoints', voor de klaagmuur en in de geboortekerk zijn versie over het leven van Jezus de Nazarener. Zijn tekst voert voorbij de actuele Israëlische politiek, het drama van de
Holocaust, de Thora en de oude verhalen uit de Genesis naar de gewelddadige bronnen van dit eeuwenoude conflict .

Het toneelstuk 'Het Beloofde Land' is zowel een radicaal actueel politiek statement als een hilarisch passiespel over het leven van Jezus de Nazarener . Toen in de nacht van 4 Juni 1967 de Israëli's de Westbank bezetten werd er in een hotelkamer in Bethlehem een jongetje geboren uit een Joodse moeder en een Palestijnse vader. 33 jaar later stelt deze Jezus zich aan het hoofd van een vredesmars naar Jeruzalem, alwaar hij in opdracht van zijn oom, de Israëlische premier Ariel Sharon.zal worden gekruisigd.
De timmermanswerkplaats in Nazareth, een zinderende Joodse bruiloft in Kana, de bergrede, de doop in de Jordaan en de absurde opstanding van de politieke activist Lazarus vormen enkele van de talloze scènes waaruit het toneelstuk is opgebouwd. Na de pauze zijn we getuige van Jezus' glorieuze inkomst in Jeruzalem, de Joodse tempelreiniging, het laatste avondmaal en Pilatus, de Amerikaanse ambassadeur. Ophitsende klezme-muziek, gezangen uit de synagoge en experimentele percussie voeren de tragische held naar zijn finale kruisiging op Golgotha.

'Het Beloofde Land' is weliswaar minder bloedig dan de publieksfilm 'The Passion of the Chist', maar daarentegen politiek en religieus zeer veel controversiëler.

Auteur/ Regie Ab Gietelink
Acteurs: Ab Gietelink, Munda de la Marre, Edo Douma, Dick Top, Marcel Schouwstra, Paul Donkers en Armin Tashakoor.

Op de volgende voorstellingslocaties wordt het theaterstuk binnen en buiten opgevoerd::
Kasteel Bouvigne, Breda
Kasteel Hoensbroek, Heerlen
Kasteel de Haar,
Utrecht Di 24 Aug t/m Za 28 Aug.
Ruïne van Brederode,
Velsen Di 31 Aug t/m Za 4 Sep
De Burcht,
Leiden Di 7 Sep t/m Za 11 Sep.
Slot Loevestein, Gorinchem/ Zaltbommel Di 14 Sep t/m Za Do 16 Sep
Stadshal, Den
Helder Di 21 Sep t/m Za 25 Sep
Doopsgezinde Kerk, Amsterdam Vr. 1 Oct t/m Za 2 Oct
Laurenskerk,
Rotterdam Di 5 Oct t/m Za 9 Oct.
Stevenskerk,
Nijmegen Di 12 Oct. t/m Za 16 Oct.
Arsenaaltheater,
Vlissingen Do 21 Oct. en Vr. 22 Oct.
Theater Twee Hondjes, Hellevoetsluis Za 23 Oct.
Oosterkerk,
Hoorn Di 26 Oc. T/m Za 30 Oct.
Johanneskerk,
Amersfoort Di 2 Nov t/m Za 6 Nov
Boskantkerk, Den
Haag Di 9 Nov. t/m Za 13 Nov.

Nadere informatie: www.theaternomade.nl
Uitvoerende groep: Theater Nomade: 020-6941082

23 aug 04 08:48