---

Nieuwsberichten
---

Apaches luchtmacht ondersteunen inval Kabul

25-8-2004 8:09:00

Twee Nederlandse Apache helikopters hebben in de nacht van 22 op 23 augustus het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken geassisteerd bij de inval in twee huizen in Kabul. Hierbij zijn explosieven en drugs in beslag genomen. Gedurende de actie waren de Apaches aanwezig voor de beveiliging van het gebied en de Afghaanse en ISAF grondtroepen. De Apaches zijn afkomstig van het 1(NL) Helodet dat gestationeerd is op Kabul International Airport in Afghanistan.

De Apaches zijn sinds eind maart van dit jaar gestationeerd in Afghanistan. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend de uitzending van de Apaches te verlengen met een half jaar, tot eind maart 2005. Volgens de oorspronkelijke plannen eindigde de uitzending op 30 september. De reden hiervoor is de grote waarde van de AH-64s voor de International Security and Assistance Force (ISAF). Daarnaast lag de oorspronkelijke datum van vertrek net voor de verkiezingen in Afghanistan. Dit zou in strijd zijn met de politieke en militaire ondersteuning die de NAVO hieraan heeft toegezegd. Tot slot kunnen de Apaches het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in Pol-e Khomri in de provincie Baghlan ondersteunen tijdens de opbouw en de eerste operationele periode.

Het Apache detachement bestaat uit zes Apaches en ongeveer 135 militairen en staat onder leiding van de Luitenant-kolonel Elmar Hermans.

Nieuws Nieuwsberichten