Gemeente Leiden

Primeur combinatie 'het nieuwe bouwen' en keuzevrijheid voor kopers in Roomburg

Kopers realiseren hun droomhuis

De gemeente Leiden introduceert in Roomburg, samen met TNO Bouw, het concept 'het nieuwe bouwen' waarmee een grote mate van keuzevrijheid voor kopers / opdrachtgevers wordt gecombineerd met een transparante en vroegtijdige kostenberekening. Dat de koper, samen met de architect én het bouwbedrijf, zijn huis kan realiseren volgens eigen wensen is al bijzonder. Maar uniek is dat de keuzevrijheid van de kopers gecombineerd wordt met een innovatieve wijze van prijsbepaling. Doordat het bouwbedrijf al in het begin van het bouwproces wordt betrokken krijgen opdrachtgevers reeds in de ontwerpfase een goed zicht op de (financiële) gevolgen van bepaalde architectonische keuzen. Aan de Minervalaan in de wijk Roomburg is ruimte voor een uniek experiment. De wijk Roomburg wordt duurzaam gebouwd. De Minervalaan vormt onderdeel van deelgebied Energie. In dit specifieke deel van de wijk krijgt energiezuinig bouwen extra aandacht.

De gemeente komt met dit project tegemoet aan de politieke wens om kopers van woningen meer keuzevrijheid te geven. In het project bepalen de kopers, die tevens opdrachtgever zijn, naar eigen wens en smaak het ontwerp en uitvoering van hun huis. Deze nieuwe insteek vergt een cultuuromslag in de bouw met nieuwe regels, kennis en randvoorwaarden. De gemeente treedt hierbij op als procesbewaker. Om de bewoners in staat te stellen de goede keuzen te maken wordt er een cursus gegeven die ingaat op allerlei technische, juridische en financiële aspecten van het bouwen.

De gemeente heeft samen met TNO Bouw drie architectenbureaus uit de regio geselecteerd waaruit de kopers kunnen kiezen. Zij zullen de toekomstige bewoners deskundig begeleiden in hun keuzen voor kavelgrootte, ontwerp en indeling van de woning en toe te passen materialen en producten. Deze bureaus zijn: VVKH Architecten, Architectenbureau Kees Lau BNA en Architectenbureau ir Henri Stol BNA bv.

Bij de selectie van het plaatselijke bouwbedrijf du Prie Bouw & Ontwikkeling bv is bepaald dat het bedrijf vooraf zal aangeven wat de (financiële) gevolgen zijn van bepaalde ontwerp- of materiaalkeuzen. Want bij de selectie is expliciet gekeken naar de begeleiding die het bouwbedrijf de kopers kan bieden. Door te kiezen voor één bouwbedrijf kunnen financiële voordelen behaald worden bij de inkoop van materialen en uitvoering van de werkzaamheden.

Het proces wordt zo ingericht dat de woningen zo efficiënt mogelijk worden gebouwd. Het open proces van prijsbepaling, dat TNO Bouw heeft ontwikkeld, voorziet in samenwerking tussen koper, architect en bouwbedrijf vanaf het eerste moment. Zo ontstaan woningen die functioneel en mooi zijn, maar ook maakbaar en betaalbaar.

Roomburg wordt een duurzaam gebouwde woonwijk met extra aandacht voor energiebesparing door onder andere de toepassing van goede isolatie en zonnepanelen. De negentien geschakelde woningen aan de Minervalaan krijgen het aanzicht van een singel. Vanaf circa E 390.000,-- kan men een huis bouwen, afhankelijk natuurlijk van materialen, uitvoering en grootte van de kavel. Deze richtprijs is inclusief afkoop van de erfpachtcanon voor 75 jaar.

Via internet kunnen de nieuwe bewoners van begin af aan actief met elkaar kennismaken en communiceren. Er wordt een webcam op de bouwplaats geïnstalleerd, zodat de kopers de voortgang van de bouw steeds kunnen volgen.

De gemeente Leiden organiseert de informatieavond op 1 september 2004 om 20.00 uur in het Stadsbouwhuis, Langegracht 72 te Leiden. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 22.00 uur. Alle betrokken partijen zullen de aspirant-kopers tijdens deze avond uitgebreid informeren over het project en de nadere details.

Nadere informatie:
Floor van Deursen, afdeling Communicatie Dienst Bouwen en Wonen tel. (071) 516 57 07


---- --