Gemeente Capelle a/d IJssel

Bewonersondersteuner betrekt Capellenaar bij leefomgeving

De gemeente Capelle aan den IJssel vindt het belangrijk dat bewoners zich thuis voelen in hun stad. Bij het creëren van een prettige leefomgeving heeft de gemeente een belangrijke rol, net zoals de politie, de woningbouwcorporatie en andere organisaties. Minstens zo belangrijk is de rol van de Capellenaar zelf. Om zich thuis te voelen in Capelle, moeten bewoners betrokken zijn met elkaar, met maatschappelijke organisaties en met andere sociale verbanden in de stad. Met een duur woord heet dat sociale cohesie.

Alleen burgers zelf kunnen de sociale cohesie in hun stad daadwerkelijk veranderen. De gemeente vindt de sociale samenhang in de wijk erg belangrijk en heeft daarom besloten bewoners een handje te helpen. Voor het project Thuis in Schollevaar-Oost wordt al vanaf 1 maart 2004 gebruik gemaakt van een bewonersondersteuner. Met ingang van 1 augustus 2004 heeft de gemeente voor de rest van Capelle drie bewonersondersteuners aangesteld. De nieuwe bewonersondersteuners houden zich bezig met het betrekken van bewoners bij hun omgeving. Dit doen zij in vier projecten:

Ondersteuning WOPs
Binnen het project Ondersteuning WOPs wordt samen met de dagelijkse besturen van de Wijkoverlegplatforms een plan van aanpak gemaakt om de rol en taken van de WOPs beter vorm te geven. De bewonersondersteuners zullen zoveel mogelijk de wijken ingaan om wensen en ideeën van bewoners met betrekking tot de leefbaarheid in hun buurt in kaart te brengen. Daarnaast informeren zij bewoners over de activiteiten van de WOPs en stimuleren hen actief mee te denken over het wijkbeleid. Samen met de WOPs bekijken de bewonersondersteuners hoe er meer inzicht kan komen in wat er gebeurt met de adviezen van het WOP aan de gemeente en hoe gemeentelijke besluiten met betrekking tot een wijk beter naar bewoners teruggekoppeld kunnen worden. De gemeente verwacht dat hierdoor de samenwerking tussen de WOPs en de gemeente zal verbeteren.

Buurtbemiddeling
Voor het project Buurtbemiddeling wordt eerst een groep vrijwilligers gezocht, die getraind wordt om te bemiddelen bij overlast tussen buren en buurtgenoten. Op die manier proberen zij escalatie van conflicten tot ontoelaatbaar en/of strafbaar gedrag te voorkomen. Buurtbemiddeling wordt al met veel succes in meer dan veertig gemeenten toegepast. De bewonersondersteuner zet in samenwerking met de gemeente, politie en Comwonen het project op in alle wijken van Capelle. Volgens planning vinden vervolgens in maart 2005 de eerste bemiddelingen plaats. De bewonersondersteuner zal het vrijwilligersteam begeleiden bij de bemiddelingstrajecten en het eerste aanspreekpunt zijn voor de bewoners, die interesse hebben voor buurtbemiddeling.

Trefbuurten Middelwatering
In de Hoven, in Middelwatering, start het project Trefbuurten Middelwatering. Vanuit buurthuis De Fluiter worden in elk geval tot eind 2005 diverse activiteiten gehouden voor alle bewoners van Middelwatering. Daarnaast wordt een deel van de activiteiten gericht op bewoners uit de omgeving van De Fluiter. Er kan bijvoorbeeld een sporttoernooi of straatfeest georganiseerd worden, door en voor bewoners van alle leeftijden. Het doel van het project is de buurtbewoners op een leuke manier met elkaar in contact te brengen en de betrokkenheid met de buurt te vergroten.

Schenkel voor alle leeftijden
In de Bongerd/Wingerd en de Bloemenbuurt in Schenkel start vanaf december het project Schenkel voor alle leeftijden. Schenkel is de afgelopen jaren hard gegroeid en de bevolkingssamenstelling is flink veranderd. Het project richt zich daarom op het uitbreiden van de contacten tussen jeugd en volwassenen, autochtone en allochtone bewoners en oude bewoners van Schenkel en nieuwe bewoners uit bijvoorbeeld de Hoven en andere wijken van Capelle. Daarnaast krijgen bewoners de kans om zelf aandachtspunten aan te dragen, die in het project worden meegenomen.