Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Belastingverlaging kost het mkb-metaal handenvol geld 25-8-2004
.
Staatssecretaris Wijn van Financiën stelt voor om de winstbelasting voor bedrijven te verlagen. Daar staan veel forse lastenverzwaringen tegenover, die ook het mkb-metaal zwaar treffen. De Koninklijke Metaalunie vindt het onaanvaardbaar dat het mkb moet opdraaien voor lastenverlichting in het grootbedrijf en voor het onbedoelde gebruik van grijze kentekens voor particulieren.

Vooral bedrijven met relatief bescheiden jaarwinsten profiteren weinig van de verlaging van de vennootschapsbelastingtarieven en een hogere zelfstandigenaftrek. Daar staan namelijk veel forsere lastenverzwaringen op verschillende terreinen tegenover. Zo valt het vpb-voordeel voor ondernemers met een BV al volledig weg als de aanmerkelijk belangheffing naar 30% wordt verhoogd.

Op bedrijfsniveau zijn vooralsnog alleen de belastingverzwaringen voor bestelauto's kwantificeerbaar. Dit pakt onevenredig zwaar uit voor kleinere ondernemingen.
Per auto zullen de lasten met minimaal EUR 1.600,- tot EUR 2.000,- per jaar stijgen en in veel gevallen meer.
Volgens voorlopige berekeningen gaan ondernemers (zeker degenen met inkomens tot EUR 50.000,-) met ten minste één bestelauto in de goedkoopste categorie, er in alle gevallen alleen al door de belastingverhoging op grijze kentekens aanzienlijk op achteruit.

De Metaalunie vindt dit onaanvaardbaar en stelt een alternatief voor om misbruik van grijze kentekens tegen te gaan. Voer inderdaad bpm-heffing in en maak het voor ondernemers mogelijk die terug te vragen, bijvoorbeeld via de btw-aangifte. De hogere aanschafprijs (+ 45% voor diesels!) zal particulieren doen afzien van een grijs kenteken.
Het lage motorrijtuigenbelastingtarief kan dan blijven bestaan.

De Metaalunie is natuurlijk voorstander van een verlaging van de winstbelasting, maar door de voorstellen van Wijn worden veel individuele bedrijven, vooral in het mkb, ernstig benadeeld.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. Naar schatting rijden er in deze sector 25.000 bestelauto's op de weg. Reageren: info@metaalunie.nl