Ingezonden persbericht

Thema-avond "Over vroeger" in Stationsplein 7

Op 25 augustus speciale dialezing over architect Cuypers en bijzondere fototentoonstelling over de aanleg van de Oostlijn

AMSTERDAM, 20040817 -- De thema-avond die op 25 augustus aanstaande in Stationsplein 7, informatiecentrum Noord/Zuidlijn en Stationseiland, plaatsvindt staat ditmaal in het teken van het verleden. Zo kan men een dialezing over architect Cuypers bijwonen en de tijdelijke fototentoonstelling uit het GVB-archief over de aanleg van de Oostlijn in Amsterdam bekijken. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan de rondleiding "Over toekomst en vroeger", een korte rondleiding op het Stationseiland met speciale aandacht voor architectuur uit heden en verleden. Het programma start om 17.30 uur en eindigt om 19.30 uur. Tevoren aanmelden voor de lezing en/of de rondleiding wordt aanbevolen.


Cuypers en zijn Centraal Station
In de dialezing door Dick Keijzer over bouwmeester P.J.H. Cuypers worden zijn levensloop en persoon kort belicht, gevolgd door enkele bijzonderheden over zijn Amsterdamse bouwwerken (kerken, woonhuis in de Vondelstraat, Rijksmuseum en Centraal Station). Van het Centraal Station, zijn onder meer beelden van ornamenten van de voorgevel en van de Koninklijke Wachtkamer te zien die typerend zijn voor Cuypers. Dick Keijzer is oud-medewerker van de NS en zoals hij zelf zegt "Cuypersadept". Verder verzorgt hij de rubriek "Over vroeger" in de Nieuwsbrief Stationseiland van Coördinatie Stationseiland.

Aanleg van de Oostlijn
In Stationsplein 7 is vanaf 25 augustus een bijzondere fototentoonstelling over de aanleg van de Oostlijn te zien. De foto's komen rechtstreeks uit het GVB-archief en geven gedetailleerd aan hoe de Oostlijn in de jaren '70 werd aangelegd. Deze tentoonstelling zal tot het eind van dit jaar in het Informatiecentrum te zien zijn.

Informatiecentrum
Twee grote bouwprojecten in Amsterdam delen één informatiecentrum. Aan de hand van een interessante, onlangs geactualiseerde tentoonstelling bestaande uit vele maquettes, foto's, films, archeologische vondsten en een techniekwand ontdekt de bezoeker wat er allemaal gebeurt bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn en de bouwwerkzaamheden op en rond het Stationseiland.

Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
zondag 11.00 tot 16.00 uur
zaterdag/maandag gesloten

Toegang gratis

Adres informatiecentrum Stationsplein 7, t.o. stadsbussen
Telefoon 020-3445070
Fax 020-3445085
E-mail stationseiland@pmb.nl
WWW www.stationseiland.amsterdam.nl
www.noordzuidlijn.amsterdam.nl




Ingezonden persbericht