Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200304332/1
Beroepen van onder meer MEGA Projecten B.V. tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder van de gemeente Hoorn. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied ten noordoosten van Hoorn. Met het plan wordt beoogd de realisering van een nieuwe woonwijk mogelijk te maken, inclusief bijbehorend voorzieningenapparaat, infrastructuur, water en groenvoorzieningen. In beroep wordt onder meer - gesteld dat de bestemmingsplanprocedure niet op de juiste wijze is gevoerd, en de locatiekeuze voor de nieuwe woonwijk onvoldoende ter discussie heeft gestaan.


* 200307782/1
Beroep tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan Lent Oost 2002 van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan voorziet in een (deel van een) nieuwe woonwijk met ongeveer 1.200 woningen met bijbehorende voorzieningen aan de noordzijde van de Waal in de Nijmeegse VINEX-locatie de Waalsprong. Het gebied wordt aan de noordzijde begrensd door het toekomstige plassengebied, aan de oostzijde door het kassengebied Vossenpels, aan de zuidzijde door de Steltsestraat en aan de oostzijde door het bestaande dorp Lent en de Visveldsestraat. Het beroep richt zich onder meer tegen de toegestane bouwhoogte, de locatie van een rotonde, en tegen de gestelde aantasting van het woon- en leefklimaat.


* 200307949/1
Beroep tegen de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Borsele om een milieuvergunning te verlenen aan een aannemings- en verhuurbedrijf in s-Heerenhoek voor de opslag van explosieven aan de Heinkeszandweg. Het bedrijf keert zich in beroep tegen deze weigering en voert daartoe aan dat het college ten onrechte het Centrum voor Externe Veiligheid een advies heeft laten uitbrengen ten aanzien van deze opslag. Het bedrijf stelt dat het college zich had moeten beperken tot het veiligheidsrapport van het International Safety & Risk Management Bureau. Voort heeft het college naar mening van het bedrijf geen toepassing mogen geven aan veiligheidsnormen uit een NAVO handboek.


* 200401559/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door het college van B&W van Westvoorne van het verzoek om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan voor de bouw van een permanent strandpaviljoen op het strand van Rockanje. De rechtbank in Rotterdam heeft in januari 2004 de afwijzing door het college van B&W vernietigd. De verzoekster komt toch in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat de rechtbank volgens haar ten onrechte heeft nagelaten te bepalen dat de bouwvergunning van rechtswege is ontstaan. Zie ook de zaaknummers 200401560/1 en 200401561/1, waarin ook op woensdag 25 augustus 2004 uitspraak wordt gedaan.


* 200401770/1
Beroep van bewoners van Maarheeze tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Philips Lighting B.V. De vergunning heeft betrekking op het veranderen van de fabriek aan de Philipsweg in Maarheeze waar grondstoffen en halffabrikaten voor de lichtindustrie worden geproduceerd. De vergunning maakt de invoering mogelijk naast en in plaats van de bestaande processen van een proces voor de productie van een nieuw groen fluorescentiepoeder lanthaanfosfaatterbium (LAP). De bewoners vrezen een toename van de geluidhinder omdat twee extra ventilatoren mogen worden geplaatst en één ventilator in de richting van hun woningen mag worden verplaatst.