Gemeente Delft

Start jaarlijkse prijsvraag: De leukste straat van Delft

De komende vijf weken kunnen bewoners uit Delftse wijken zich inschrijven voor de leukste straat van Delft . Een leuke straat is een straat waar bewoners samen iets doen, bijvoorbeeld nieuwe buren spontaan welkom heten, de straat schoonhouden of samen iets doen aan de verkeersveiligheid. In de winnende straat komt een jaar lang een bronzen beeld van de jonge Hugo de Groot te staan. En de bewoners mogen een dag naar Drievliet of Blijdorp. Bovendien krijgen de winnaar én nog vier leukste straten in december een kerstboom en kerstversiering. De winnende straat wordt op de wijkenmarkt van

9 oktober 2004 in het Stadhuis bekend gemaakt.

De prijsvraag de leukste straat van Delft wordt dit jaar voor de eerste keer gehouden. Een leuke straat is volgens de Delftse wijkaanpak een straat waar bewoners samen iets doen bijvoorbeeld: voor een zieke buurtgenoot zorgen, nieuwe buren spontaan welkom heten, samen de straat schoon houden, met elkaar feesten of samen iets doen aan de verkeersveiligheid. Het gaat vooral om de betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving. In de winnende straat wordt een jaar lang het unieke bronzen beeld van de jonge Hugo de Groot in de straat geplaatst. En deze straat mag ook een dag naar Drievliet of Blijdorp (max. 50 personen). De winnaar én nog vier leukste straten krijgen tevens een kerstboom en kerstversiering in de maand december.

Straten die mee willen doen, kunnen inzendingen in allerlei vormen indienen met foto s, collages of tekeningen. Bij de inzendingen wordt wel een toelichting verwacht (eventueel met handtekeningen). Inzenden kan tot 1 oktober 2004 naar het vakteam Wijkzaken van de gemeente Delft,

t.a.v. A. van Berkel, Barbarasteeg 2, 2611 B M Delft.

Telefoon: 015 260 2615 of e-mail: avberkel@delft.nl.

Wijkenmarkt

Op zaterdagmiddag 9 oktober wordt tijdens de jaarlijkse wijkenmarkt de prijs uitgereikt aan de winnende straat, door de voorzitter van de jury (wethouder Jan Torenstra), om 16.00 uur in het Stadhuis. Op de jaarlijkse wijkenmarkt, in en om het Stadhuis, kunnen bezoekers zien hoe bewoners van Delft aan de slag zijn met de Delftse Wijkaanpak. Op de Markt staan die dag onder andere zeven tenten, voor iedere wijk één, waarin initiatieven uit de wijken getoond worden. Ook is er een doorlopend programma in het Stadhuis en worden alle inzendingen van de prijsvraag tentoongesteld.

Het beeldje de jonge Hugo

Het te winnen beeldje is van brons en 70 cm. hoog en is gemaakt door de kunstenaars Paola en Frederic Steffens. Zij hebben zich laten inspireren door de jonge Hugo die al op zijn 15de afstudeert en daarna carrière maakt aan het internationale hof. Ook schreef hij al heel jong allerlei interessante verhandelingen. De kunstenaars kozen daarom voor een wat jongere, statige man met de kenmerkende puntsik, scherpe neus en natuurlijk met de kleding van zijn tijd. Bij het maken van het beeld zijn ze uitgegaan van de gravure die ook is gebruikt bij het oude tientje (jaren 60). Door de gemeente wordt het beeld op een sokkel geplaatst en in de winnende straat verankerd.



Gemeente Delft