Gemeente Delft

De gemeente bereidt zich voor op de invoering van de Wet Kinder­opvang (WK) die per 1 januari 2005 wordt ingevoerd. Het college van B&W is akkoord met de aanpak om de vereiste wettelijke taken uit te voeren. De gemeente gaat deze taken op een actieve manier invullen door o.a. hulp en ondersteuning te bieden bij het afsluiten van een contract met een kinderdagverblijf voor de doelgroepouders. Daarnaast heeft de gemeente een aantal taken op zich genomen die buiten die wettelijke taken vallen. De gemeente wil hierin vooral vanuit de regierol een stimulerend en voorwaardenscheppend beleid voeren, zoals samenwerking tussen de kinderopvangorganisaties, sport en/of scholen of het stimuleren van het ondernemersklimaat binnen de kinderopvang.

Met de komst van de Wet Kinderopvang verdwijnt het onderscheid tussen bedrijfsplaatsen, subsidieplaatsen en particuliere plaatsen. De kern van de wet is dat ouders een maximale keuzevrijheid hebben over waar zij hun kind willen plaatsen. De ouders krijgen een subsidie van de overheid voor kinderopvang, deze bijdrage biedt de ouders de vrije keuze waar zij hun kind(eren) laten opvangen. Naast de bijdrage die ouders van de overheid via de Belastingdienst krijgen, moeten ouders een deel van de kosten zelf betalen. Vaak is er een werkgever die ook een deel mee financiert. Nadat ouders deze geldstromen hebben verzameld kan een plaats in een kinderdagverblijf worden gekocht.

Naast de maximale keuzevrijheid die het Rijk voorstaat, streeft de gemeente Delft ernaar dat, door de kinderopvang adequaat te regelen, doelgroepouders in staat zijn optimaal aan trajecten deel te nemen op weg naar werk. Doelgroepouders zijn ouders die een werkgelegenheids-, activerings- of scholingstraject volgen of (studerende) ouders met een sociaal-medische indicatie. De gemeente Delft draagt zorg voor een doorbetaling van de gemeentelijke bijdrage aan doelgroepouders, zoals bij werkende mensen de werkgever dat doet. Voor die doelgroepouders die klant zijn bij de gemeente in het kader van activerings- en werkgelegenheidstrajecten betaalt de gemeente de bijdrage direct aan het kinderdagverblijf naar keuze.

De gemeente Delft heeft het Loket Kinderopvang ingericht om doelgroepouders ondersteuning te bieden bij het zoeken naar Kinderopvang en het inschrijven bij een Kinderopvangorganisatie.