Gemeente Delft

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 24 augustus de discussienota Wonen, zorg en welzijn, de opgave voor Delft vastgesteld. Ouderen en gehandicapten willen steeds langer zelfstandig wonen. Om dat te bereiken werkt de gemeente samen met woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnsinstellingen en anderen. Voor de toenemende vraag naar zorgwoningen en welzijnsvoorzieningen is aanpassing van de woonvoorraad noodzakelijk. Delft wil toe naar woonservicezones met zorgwoningen en allerlei voorzieningen in de buurt.

Het college heeft de visie over wonen, zorg en welzijn ontwikkeld om twee redenen: het groeiend aantal ouderen en de komende wet op Maatschappelijke Opvang (MO). Die wet houdt in dat de gemeente voor een groot deel verantwoordelijk wordt voor zorg en dienstverlening. Hoewel die wet pas in 2007 is te verwachten,heeft het college hier vast een voorschot op genomen.

Er komen steeds meer ouderen en de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger. Om hiervoor voldoende geschikte woonplekken te creëren moeten zowel woningen, voorzieningen en omgeving worden aangepast.

Prognoses wijzen uit dat voor 2015 circa 740 woningen met 24-uurs zorg en 214 woningen met zorg op afroep beschikbaar moeten zijn. Daarnaast moet een deel van het bestaande woningaanbod geschikt gemaakt worden voor ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problematiek. Hier bovenop zijn 612 extra zorgwoningen nodig.

Om aan de specifieke woonbehoeftes te voldoen wil Delft woonservice-zones ontwikkelen. Hier kunnen mensen met uiteenlopende zorgbehoeftes zelfstandig wonen met de mogelijkheid van 24-uurs zorg of zorg op afroep en in de nabijheid van allerlei voorzieningen zoals winkels, rustbanken, goede verlichting, aflopende stoepen en overzichtelijk groen.

Hier wil het college een uitdrukkelijke rol in spelen. De nota is in een eerder stadium in expertmeeting besproken. Het college heeft daarom een moet zijn dat er door goed overleg meer samenhang komt tussen de voorzieningen en samenwerking tussen verschillende instellingen.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft