PontMeyer

Halfjaarcijfers PontMeyer


* Netto resultaat EUR 5,1 miljoen negatief (H1 2003: EUR 1,9 miljoen negatief)


* Effect eenmalige lasten op netto resultaat EUR 2,8 miljoen negatief (H1 2003: nihil)


* Bedrijfsresultaat vóór eenmalige lasten en afschrijvingen (materiële en immateriële vaste activa) EUR 3,6 miljoen (H1 2003: EUR 3,6 miljoen)


* Nog steeds druk op brutomarge


* Doorgevoerde kostenbesparingen beginnen effect te sorteren


* De uitbreiding van de nieuwe-formule-vestigingen en de intensievere samenwerking tussen de handelsbedrijven en de groothandel leveren een positieve bijdrage aan de omzetontwikkeling

Toelichting op de resultaten
Het nettoresultaat van PontMeyer N.V., een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland, is over de eerste zes maanden van 2004 uitgekomen op EUR 5,1 miljoen negatief (2003: EUR 1,9 miljoen negatief). De netto omzet over het eerste halfjaar van 2004 bedroeg EUR 196,3 miljoen, tegen EUR 197,4 miljoen over het eerste halfjaar van 2003.

Marktontwikkelingen eerste helft 2004
De woningbouwproductie is ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar licht toegenomen. De verkoop van nieuwe woningen verloopt echter moeizaam door de terughoudendheid van de consument, waardoor een verdere stijging niet aannemelijk is. Dit ondanks intensievere bemoeienis van de overheid middels aanjaagteams en versoepeling van procedures en regelgeving. De utiliteitsbouw bleef door de grote overcapaciteit in de kantorenmarkt achter bij de productie van vorig jaar. Een positieve uitzondering was de renovatie- en onderhoudsmarkt die een lichte groei te zien gaf.

Gang van zaken eerste halfjaar 2004
Gegeven de aanhoudend slechte marktomstandigheden is het kostenniveau van de organisatie verder teruggebracht. In het tweede kwartaal zijn de productielocaties van Hout Konstruktie Nederland (HKN) in Tilburg en Goes gesloten en zijn de activiteiten overgebracht naar de locatie in Ulft.

De logistieke en bewerkingsactiviteiten in Goes zijn gestaakt en worden uitgevoerd door een aantal omliggende vestigingen. Rekening houdend met een vol jaar effect van deze acties is het kostenniveau, ondanks de toegenomen personeelskosten als gevolg van CAO-verhogingen, ten opzichte van vorig jaar met 7% afgenomen. Door verdere verbeteringen in het logistieke proces en concentratie van bewerkingsactiviteiten zullen ook in het tweede halfjaar de kosten verder worden gereduceerd. De doorgevoerde verbeteringen aan de nieuwe-formule-vestigingen stemmen positief; het aantal vestigingen volgens dit model is daarom inmiddels uitgebreid tot het aantal van 7.

Handelsbedrijven
De totale omzet van de handelsbedrijven over de eerste zes maanden van 2004 lag 2,2% lager dan het voorgaande jaar. De omzetdaling manifesteerde zich volledig bij de grote houthandels. Deze vestigingen realiseerden het eerste halfjaar een omzet die 11% lager lag ten opzichte van het voorgaande jaar terwijl de overige vestigingen met afhaalfaciliteiten een omzet haalden die 2% hoger lag dan vorig jaar. De brutomarge lag licht onder het niveau van vorig jaar. Ondanks de volumedaling en de druk op de marge werd, als gevolg van de doorgevoerde kostenbesparingen, het eerste halfjaar met een positief bedrijfsresultaat afgesloten, welke boven dat van vorig jaar lag.

Groothandel
De omzet van de groothandel nam met 3% toe, met name door een hogere hardhout verkoop. Het eerste halfjaar is met een positief bedrijfsresultaat afgesloten en ligt boven dat van vorig jaar.

Verhuur
De omzet van de business unit HuurCenter is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, hetgeen een verdere verbetering van ons marktaandeel betekent. Deze omzetstijging komt zowel voor rekening van de bestaande als van de nieuw geopende vestigingen. De business unit heeft nog steeds te maken met aanloopverliezen maar op een veel lager niveau dan het voorgaande jaar. Het eerste halfjaar is met een negatief bedrijfsresultaat afgesloten.

Prefab
Hout Konstruktie Nederland (HKN) heeft haar productiecapaciteit aanzienlijk teruggebracht door sluiting van de locaties te Tilburg en Goes, waardoor HKN thans vanuit 4 vestigingen actief is. De bergingenproductie is overgeheveld naar de vestiging te Ulft. Door aanzienlijke verliezen op een aantal projecten en kosten die waren verbonden aan het overbrengen van de bergingenproductie naar Ulft was het bedrijfsresultaat zeer teleurstellend.

Vooruitzichten
Op dit moment zijn er aanwijzingen die erop duiden dat het diepste punt van de markt is bereikt. Een echt herstel lijkt niet in zicht en zal sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie. Drs. Frank A. van Zanten, bestuursvoorzitter van PontMeyer N.V.: "Na aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in de afgelopen twee jaar, lijkt de bodem van de markt in zicht. Hoewel een echt marktherstel nog uitblijft, beginnen de binnen PontMeyer doorgevoerde kostenbesparende maatregelen van het laatste jaar hun vruchten af te werpen. Zowel de omzet als het resultaat over het tweede kwartaal van dit jaar waren beter dan vorig jaar terwijl in het eerste kwartaal nog sprake was van een achterstand. Ook de gerealiseerde omzetstijging bij onze nieuwe-formule-vestigingen geven ons vertrouwen voor de toekomst."

Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1300 medewerkers in dienst, verspreid over 82 vestigingen in Nederland. PontMeyer streeft ernaar een toonaangevende, innovatieve leverancier te zijn voor bouwend Nederland.

PontMeyer N.V. heeft in het jaar 2003 een omzet behaald van EUR 372,6 miljoen en is genoteerd aan de incourante markt.

/ / / / / / /

Voor nadere informatie:
de heer J.P. Kruijer RA
de heer drs. F.A. van Zanten
telefoon: 075 - 6536 210/234