Gemeente Leiden

Gemeente gaat vervuilers zwaarder beboeten

Het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval wordt sinds 1 juni jl. strenger beboet. Voorheen werd per overtreding een boete van E 97 uitgeschreven, nu moet per vuilniszak E 97 worden betaald. Zo kan het bedrag dat de vervuiler moet betalen snel oplopen. Hiermee hoopt de gemeente het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval nog verder te ontmoedigen en zo de stad opgeruimd en schoon te houden.

Zwerfvuil bij wijkcontainers en losse, kapotte vuilniszakken op de stoep: de overlast van huishoudelijk afval is velen een doorn in het oog. Bovendien trekt het katten, meeuwen en ongedierte aan. Daarom bestaan er duidelijke regels voor het aanbieden van afval. Zo is het verboden om afval naast, bij of op de wijkcontainer te plaatsen en mogen losse vuilniszakken alleen op vastgestelde tijden en plekken op straat worden gezet. Bovendien moeten de plastic vuilniszakken goed zijn afgesloten, niet zwaarder wegen dan 8 kg en mogen ze geen glas, klein gevaarlijk afval en ander restafval bevatten.

Strenge handhaving

Medewerkers van de Reinigingscontrole zijn in de hele stad actief om het aanbieden van afval te controleren en bij het verkeerd aanbieden van afval de vervuiler te achterhalen. Bij overtreding van de regels verhaalt de gemeente de extra kosten van het opruimen op de vervuiler. Per vuilniszak moet de overtreder een bedrag van E 97 betalen, dus bij vier vuilniszakken kost dat al 4 x E 97 = E 388.