Gemeente Alkmaar


Parkeren op `Parcade' en onderzoek naar motorparkeervergunning

Alkmaar, 25 augustus 2004

B&W stellen Actieplan parkeren 2005-2006 vast

De inspraaktermijn voor het Actieplan Parkeren 2005-2006 is afgelopen, alle reacties zijn geïnventariseerd en van advies voorzien. Het college heeft gisteren het actieplan inclusief het inspraakrapport vastgesteld. Voor de komende twee jaren is een aantal nieuwe maatregelen voorgesteld om het parkeren in Alkmaar beter te reguleren. In 2005 zullen de voorgestelde parkeertarieven gaan gelden. In januari zal de parkeerapparatuur hiervoor worden aangepast. Het actieplan 2005-2006 inclusief het inspraakrapport staan op 9 september op de agenda van de commissie Stadsontwikkeling en Beheer.

Parkeren op Parcade (het Vegro terrein locatie hoek Simsonstraat/Pettemerstraat) gaat een dagtarief gelden van EUR 2,60. Dit tarief geldt ongeacht het aantal uren dat men die dag geparkeerd staat. Parcade wordt rondom omheind en er komen o.a. ongeveer 320 parkeerplaatsen, 10 parkeerautomaten, openbare verlichting en er komen fietskluizen.
Het uitbreiden van betaald parkeren op Overstad gaat fasegewijs om te voorkomen dat overlast voor Huiswaard 1 ontstaat. Daarom wordt voorgesteld om geen betaald parkeren in te voeren op de Zijperstraat en Koedijkerstraat vanaf de rotonde. Voor de Kwakelkade (ter hoogte van de woonboten) wordt alleen betaald parkeren ingesteld als de bewoners en bedrijven in deze straat hier voorstander van zijn. Hiervoor wordt in oktober een enquête gehouden.

Parkeren op donderdagavond
Invoeren van vaste koopavond voor het betaald parkeren op straat en in de garages in de binnenstad. Op donderdag dient er daar op straat tot 21.00 uur betaald te worden. In de garages gaat op deze avond na 21.00 uur het avondtarief in.

Proef parkeervergunning voor motoren
Wanneer één huishouden over twee motoren beschikt, die samen in één vak geparkeerd kunnen worden, is het college bereid hier in 2005 op proef een maatwerkregeling voor te treffen. Deze regeling zal dan in de vorm van een ontheffing en tegen een tarief overeenkomstig een bewonersvergunning worden aangeboden. Naar aanleiding van deze test kan bij de besluitvorming over de parkeerverordening 2006 deze vergunning alsnog toegevoegd worden.

25 augustus 2004