Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar via internet in gesprek met inwoners

Alkmaar, 25 augustus 2004

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar heeft besloten via de gemeentelijke website in gesprek te willen gaan met inwoners van Alkmaar. Het gemeente bestuur geeft hiermee inwoners en andere belanghebbenden de mogelijkheid in een vroegtijdig stadium op internet mee te praten over nieuw te ontwikkelen beleid.

Het college heeft in haar programma opgenomen een interactieve bestuursstijl te willen hanteren. In haar programma zegt het college: "Het college wil komen tot nieuwe vormen van interactief besturen van de stad, waardoor besluiten een breed draagvlak krijgen. Het college wil brede lagen uit de bevolking, ook jongeren, bij het bestuur van de stad betrekken. Daarbij moet meer accent worden gelegd op ontmoeting en uitwisseling van zienswijzen dan op vergadercultuur". Een actieve betrokkenheid van burgers bij de beleidsvorming en -uitvoering kan de kloof tussen hen het gemeentebestuur verkleinen, aldus wethouder Kloos van Informatievoorziening.

Digitale informatie-uitwisseling over het internet schept nieuwe kansen burgers de mogelijkheid te bieden hun opvattingen en ideeën over bepaalde zaken en de oplossingen kenbaar te maken. De gemeente Alkmaar gaat de digitale snelweg als medium beproeven op de mogelijkheden voor burgers concrete invloed uit te oefenen op het lokaal beleid.

Op de Alkmaarse website worden stellingen gepubliceerd. Inwoners van Alkmaar en andere betrokkenen kunnen op de stellingen reageren, door een mening te geven of door het aandragen van oplossingen van gesignaleerde problemen. Tevens kunnen mensen ook reageren op elkaars opvattingen en meningen waardoor een discussieplatform op internet wordt gecreëerd.

In het kader van de stadsgesprekken over veiligheid heeft de Alkmaarse gemeenteraad recent geëxperimenteerd met de mogelijkheid van een discussieplatform op de internetsite. Het aantal reacties en de inhoud van de reacties geven aan dat deze vorm van interactie toegevoegde waarde heeft. Dit ter aanvulling op de andere middelen van interactie met de inwoners van Alkmaar.
Daarnaast wordt de mogelijkheid gecreëerd raadplegende meningspeilingen te houden via de internetsite door middel van enquêtes.

25 augustus 2004