Socialistische Partij

Huisarts moet buiten `no claim' blijven

25-08-2004 * Zeker de huisarts moet buiten een eventuele no-claimregeling blijven. De huisarts als poortwachter van de zorg moet drempelloos bereikbaar zijn. Anders is het risico groot dat mensen voor wie wel zorg nodig is, een bezoek aan de huisarts uitstellen of er helemaal van afzien. Ook de raad voor de Volksgezondheid wees hier op. Desondanks heeft minister Hoogervorst vandaag bekend gemaakt dat ook de huisarts onder de No claim moet komen te vallen.

Volgens de minister is een no-claimregeling alleen effectief als de huisarts hierbij wordt betrokken. Een no-claimregeling kan mensen inderdaad afhouden van huisartsbezoek. Maar mensen kunnen zelf niet uitmaken of het wel of niet om noodzakelijke zorg gaat. Bovendien blijkt uit onderzoeken niet dat mensen zo vaak onnodig naar een huisarts gaan.

De minister zegt ook dat het niet meenemen van de huisarts tot een financieel zwaardere belasting van de veelgebruikers leidt. SP-Kamerlid Agnes Kant zet grote vraagtekens bij die stelling: "Dat is al net zo een vreemde redenering als in een recent interview in Trouw waarin Hoogervorst het heeft over `omgekeerde solidariteit', zijn taalkundige dekking voor het verleggen van de rekening naar hen die de pech hebben meer zorg nodig hebben."

De SP is tegenstander van invoering van de No claim. Het is een bureaucratisch gedrocht en betekent een gevaar voor de volksgezondheid. Om geld te besparen zullen mensen een noodzakelijk bezoek aan de huisarts uitstellen, met alle mogelijke gevolgen voor hun gezondheid. Mogelijk op korte termijn goedkoper, maar op langere termijn duurder doordat dan vaak ingrijpende behandelingen nodig zijn om de verwaarloosde problemen te behandelen.

Volgens het CPB zou met de no-claimregeling op korte termijn 200 miljoen euro te besparen zijn. Volgens de SP heeft het afbreken van de solidariteit nog geen enkele gezondheidsprobleem in de zorg opgelost: het verlegt alleen de rekening. Beter is het de bureaucratie aan te pakken. De SP heeft in een onderzoek berekend dat daar één miljard te halen is. Ook de marketing van de farmaceutische industrie, de hoge prijzen voor geneesmiddelen en de hoge salarissen van de topbestuurders in de zorg moeten worden aangepakt.